Annonce

Jeg kan ikke tømme min urinblære helt, hvilket gør at jeg får urinvejsinfektioner og skal op at tisse om natten. Er der en behandling for dette?

Spørgsmål

Kære netdoktor

For 10 år siden havde jeg smerter i blæren, og det endte med regelmæssige tjek på Urologisk afdeling i Aalborg. Resultatet var 250-300 ml residualvæske i blæren - prostata ikke nævneværdigt forstørret. Derefter blev jeg indkaldt hver 8 måned.

Jeg flyttede til Langeland i 2005, og blev efter 8 mdr. henvist af egen læge til Urologisk afdeling, Svendborg. Resultatet var her 400 ml residualvæske, og en besked som lød på ikke at komme igen med "sådan noget pjat".

I 2008 og fremefter fik jeg større og større gener om natten. Prostata ikke forstørret, men i begyndelse af 2011 begyndte jeg tit at få problemer med at komme af med urin om natten. Flowet var ganske normalt om dagen.

Jeg har fundet ud af, at jeg ikke kan mærke trangen til blæretømning om natten når jeg ligger ned. Jeg vågner om natten og tænker "fuld blære", hvorefter jeg står op af sengen og straks melder en stærk trang til tømning sig. Medio 2011 konstaterer jeg for det første at jeg vågner ved 5-6 tiden om natten, og for det andet at jeg kan ikke rigtigt kan få gang i tømningen. Når det sker, føles det som om jeg skal sprænges. Jeg mener selv at prosta låser pga. det store tryk til sidst.

Jeg får katetre til selvtømning, og jeg måler nu 1500 ml pr. tømning. Gennem de seneste 3 mdr. har jeg tømt blæren hver aften lige før søvnen. Jeg gør først så meget jeg nu kan naturligt, og tømmer straks efter med catheter hvor der kommer 800-1100 ml residualvæske.

Jeg har haft 14 gange blærebetændelse inden for sidste 4 mdr., men nu mindre hyppigt pga. antibiotikabehandling (Nitrofurantoin). Normalt flow om dagen, hvor jeg tømmer ca. hver 3. time. Prostata er stadig ikke forstørret.

Jeg er selv klar over at det sikkert ikke er prostataproblemer, men en slap forstørret blære, som pga. manglende aktive nerver er blever "presset" stor. Mit store problem er, at min læge ikke vil henvise mig til specialister, da han er overbevist om, at de ikke kan gøre noget for at afhjælpe denne skavank. Desuden at et prostataindgreb vil give mig inkontinens.

Findes der en løsning? Hvis medicin - vil denne give mig gener?

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Jeg er enig i, at nogle af de ting du nævner, er svære at se en sammenhæng i. Men jeg mener da bestemt, at du bør henvises til en urologisk afdeling til nærmere undersøgelse.

Du bør som minimum have udført en blærefunktions undersøgelse, og en måling af din prostata ved ultralydscanning, muligvis også en kikkertundersøgelse. Det er da muligt, at du ikke kan hjælpes med en operation, men i det mindste bør du have en vejledning i, hvornår og hvor ofte din blære skal tømmes med et kateter.

Så mit råd er klart: Opsøg din læge og blive henvist til en urologisk afdeling. Selvfølgelig bør det ske. Forresten er jeg rigtig ked af, at din læge kan være så sikker på, at du vil blive inkontinent efter en evt. operation. Vi kan da heldigvis garantere, at den risiko kun er i størrelsesordenen 0,5 %.! Det véd vi, fordi vi i lighed med alle andre urologiske afdelinger rapporterer til en landsdækkende kvalitetssikrings database – den såkaldte PROSBASE – og derfor kender risikoen for evt. komplikationer.

Med venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i Urologi

Sidst opdateret: 20.12.2018
Annonce