Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg vil gerne tabe mig, er slankepiller noget jeg skal overveje?

Spørgsmål

Kære netdokotr

Jeg er en pige på 15 år, som rigtig gerne vil tabe mig nogle kilo. Det sidste par år har jeg prøvet rigtig meget, men det er ikke lykkes. Jeg synes selv jeg spiser rimeligt sundt, med kun usunde ting i weekenderne eller ved særlige lejligheder. Jeg elsker at dyrke motion og gør det omkring 3 gange om ugen.

Mit spørgsmål lyder er det dumt at tage slankepiller? Tager man på igen når man så stopper med slankepiller? Findes der andre hjælpemidler til at tabe sig? Og hvad kan der ske med min krop hvis jeg tager det, når jeg nu kun er 15 år?

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Jeg vil gerne starte med at fortælle dig, at dit BMI er 20 og dermed helt normalt. Jeg tænker mig, at du nok allerede er klar over dette hvilket giver dit spørgsmål en lidt anden vinkel i mine øjne.

For at opnå et varigt vægttab er det væsentligt at foretage ændringer i sin livsstil, hvilket for praktiske formål betyder ændringer i kost og motion. Der findes et utal af slankeprodukter på markedet, både i form af tabletter men også som kure/kosttilskud hvis formål er at bringe din vægt ned hurtigt.

I mine øjne er de tabletter der markedsføres til vægttab ikke imponerende i deres effekt. Der kan dokumenteres et par kilos vægttab over et år, men det fører næppe til noget større vægttab. Det samme gælder med de forskellige kure der kan købes - de kan dog fungere som katalysator til en start i et vægttab hvor det virker ekstremt motiverende at se at man faktisk KAN tabe sig. Nogen længerevarende effekt oppebærer disse produkter næppe heller.

Der sker næppe noget med din krop, din unge alder til trods, men det tror jeg for så vidt gælder både i positiv og negativ retning. Optimalt set kan man diskuttere sin kost med en diætist, men desværre kan man ikke få tilskud til sådan en konsultation, og det er derfor en udgift man selv må dække. I mine øjne er pengene dog givet godt ud, fordi diætisten kan hjælpe med at ændre gamle dårlige vaner til nye, og vejlede omkring en hensigtsmæssig - og ikke mindst individuel - kostsammensætning.

Men tilbage til dig; jeg mener faktisk ikke du bør tabe dig i forhold til de tal du oplyser i dit spørgsmål. Hvis du påbegynder et større vægttab vil det kunne medføre en sundhedsrisiko for dig på sigt. Du kan evt kontakte din egen læge for at få oplysninger om hvor du kan finde yderligere oplysninger og evt hjælp hvis du måtte have brug for det. Hvis det derimod handler om et minimalt vægttab, og “ommøblering” af kroppen, kan du formentlig få stor gevinst af at øge din motion.

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 20.01.2007
Annonce