Annonce

Jeg er i tvivl om jeg er en pige eller en dreng.

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg har altid været en drengepige. Jeg har altid gået i stort tøj, haft kort hår, haft drengevenner, spillet fodbold, leget vildt og kaldt mig selv for drengenavne. Jeg hader at blive kaldt for mit pigenavn og nu hvor jeg er kommet i puberteten og har fået menstruation og sådan, er det for alvor blevet meget svært.

Jeg binder altid mine bryster ind, går i drenge tøj og har nu klippet mit hår endnu kortere. Jeg var i lang tid sikker på at jeg var "female to male" (en kvinde som vil være mand red.), men jeg har nogengange pludselig taget stramme bukser på, makeup og været ret så piget. Jeg kan ikke styre det.

Jeg vil gerne have opmærksomhed fra drengene, men villle stadig også være fladbrystet og være en dreng i det hele taget. Jeg er meget forvirret, og ved nogen gange slet ikke hvad jeg skal gøre af mig selv og bliver istedet virkelig vred på alting og smadrer alting. Jeg får nogle gange et flip hvor jeg bliver ekstemt voldelig. Nogle gange lader jeg det gå ud over min mor og storesøster fordi jeg er jaloux over at de er perfekte og er rigtige, andre gange lader jeg det gå ud over mine venner fordi de er drenge.

Jeg har lyst til at skille mig af med mine pigeting, men har på samme tid dårlig samvittighed over at smide det ud og tage min mors "datter" fra hende. Jeg har op til flere gange forsøgt selvmord, men har aldrig gennemført det fordi at jeg så aldrig ville nå at blive en "mand".

Jeg er ekstremt forvirret over hvor vidt jeg er en dreng eller pige. Hvordan kan jeg finde ud af det? Håber at i ved det.

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Det lyder som om du er lidt i tvivl om din kønsidentitet, altså om du tænker på dig selv som en dreng eller en pige. Dette giver sig naturligvis udtryk i din adfærd, således at du indimellem er meget drenget og indimellem er meget piget.

For en ung på din alder, er det slet ikke unormalt at have det sådan. Etablering af kønsidentitet kan være svær og tage flere år. Men slap af, tiden arbejder for dig, og du skal nok finde ud af det.

Det er ganske fint, at du skriver til brevkassen og spørger og har du behov for at tale med nogen om det, ja, så foreslår jeg at du ringer til Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske - de har en såkaldt "ungdomstelefon", der jo som navnet siger, henvender sig til unge. Du finder nummeret og detaljerne nederste på linket her: http://www.lgbt.dk/raadgivning/

Jeg tror, at du vil blive glad for at tale med nogen om det, for jeg fornemmer, at du går og tumler med det selv, og når det så bliver for meget, så bliver du vred og "tænder af". Du skriver også om selvmordsforsøg, og det at du har forsøgt selvmord, siger jo noget om, hvor svær situationen er for dig, så det vil være rigtig godt hvis du får hjælp og nogen at tale med.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Hans Mørch

speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 20.12.2027
Annonce