Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har ikke så meget emalje tilbage på mine tænder, kan man gøre noget for at rette op på dette?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg fik for godt og vel 2 år siden at vide at jeg næsten ingen emalje har tilbage på mine tænder. Dette har tidligere bekymret mig, og jeg vil spørge om der er noget man kan påføre tænderne for at få mere?

Jeg har en tunge piercing og har fået at vide at den skader mine tænder. Idag da jeg spiste is, kom jeg så til at bide sammen omkring piercingen. Tanden i undermunden er ikke flækket, men der er kommet en fordybning i tanden som aftryk. Er mine tænder bløde siden der kommer et aftryk og ikke at tanden flækker og skyldes det at jeg ikke har meget emalje?

Venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Jeg ved ikke, hvorfor din emalje er forsvundet, men den mest almindelige grund til at den er forsvundet er, at den har været udsat for syrepåvirkning. Det kan bl.a. ske ved overdreven sodavandsdrikning eller ved spiseforstyrrelser, hvor man jævnligt kaster op. Jeg ved naturligvis ikke om du har haft nogle sådanne uvaner, men jeg kan ihvertfald se af din vægtangivelse, at du er noget undervægtig, så måske har du haft - eller stadig har en eller anden spiseforstyrrelse.

Under alle om stændigheder er det vigtigt, at du ikke fremover udsætter dine tænder for skadelig syrepåvirkning, som vil få din emalje til at forsvinde yderligere. Et generelt tab af emalje kan nemlig ikke uden videre erstattes, men enkelttænder kan genopbygges med plast eller hele kroner.

Piercinger i munden er skadelige for tænderne. Det hyppigste skade som følge af piercinger er, at tandkødet trækker sig tilbage på de tænder, som berøres af piercingen. Men da du ikke har så meget emalje på tænderne betyder det formentlig, at tandbenet er blevet blottet. Og da tandbenet er meget blødere end emalje, slides det også meget nemmere. Så derfor har du ret i, at din tungepiercing kan have lavet fordybningen i din tand. Derfor vil jeg råde dig til at fjerne piercingen og fremover virkelig være opmærksom på, at du ikke udsætter dine tænder for overdreven syrepåvirkning.

Med venlig hilsen

Anne Pedersen

Specialtandlæge, dr. odont.

Sidst opdateret: 20.01.2007
Annonce