Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvor blev kondomet af efter sex?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

I går mens en fyr og jeg havde sex, kunne vi efter han havde fået udløsning ikke finde kondomet. Vi ledte overalt, men det var væk.

Nu er mit spørgsmål om det evt. kunne befinde sig oppe i mig? Og om jeg skal have det undersøgt? Vi prøvede at lede efter det oppe i mig, men kunne ikke finde det.

Tak for hjælpen.

Hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger,

Ja, det er godt nok en mystisk historie. Men jeg går ud fra, at du er helt sikker på, at fyren havde kondom på, da I startede, at det sad på hele vejen og først var forsvundet, da han trak sig tilbage efter udløsning? I så fald må kondomet være blevet siddende i skeden.

Det er ikke første gang, jeg hører om det. Det er også derfor, det er vigtigt at følge instruktion i brug af kondom, som jeg har skrevet her på NetDoktor: "Når manden har haft udløsning med kondom, skal samlejet afsluttes med det samme. Ikke noget med at ligge og hygge og puste ud. Forsøger man at fortsætte ret lang tid efter udløsningen, vil sæden hurtigt trænge op langs kondomvæggen. Det betyder, at sæden kan løbe over, og at kondomet let glider af, når manden trække sig ud. Hold derfor fast ved kondomet med et par fingre oppe ved roden af penis, så kommer kondomet med og sidder på plads hele vejen ud."

Hvis kondomet ikke er dukket op, siden du skrev, skal det eftersøges ved en gynækologisk undersøgelse hos lægen. Så får du klar besked.

Og hvis det så stadig er "forsvundet", strejfer tanken mig, at han måske slet ikke brugte kondom? Og så er vi jo et helt andet sted henne, når vi nu "snakkes".

Og så er det godt at se, at du bruger sikker prævention i form af minipiller (Mini-Pe eller Cerazette), og at du husker at tage dem? Ellers kan et enkelt ubeskyttet samleje være nok til at blive gravid. Jeg har også lige prøvet at checke den medicin, du bruger, i forhold til brug af minipiller. Der ser ikke ud til at være nogen samvirken mellem pillerne, så de er gode nok til formålet.

Hvis du ikke havde taget minipiller men var kommet ud i en situation med et forsvundet eller bristet eller hvad ved jeg - kondom, skulle du have taget nødprævention (NorLevo) som fås i håndkøb - hurtigst muligt men inden 72 timer efter samlejet for at undgå at blive gravid. Og er det en fyr, du ikke kender særlig godt, så der kan være risiko for sexsygdom - for eksempel klamydia - skal du undersøges hos lægen.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen,

Speciallæge i kvindesygdomme.

Sidst opdateret: 11.07.2012
Annonce