Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har blod i min sæd, bør jeg være bekymret?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg har gennem de sidste 6 måneder haft, og har stadig blod i sæd men ikke i urinen. Det har været ret konstant, kun afbrudt af en pause på 14 dage.

Jeg har været til undersøgelse på Urologisk afdeling for en måned siden, hvor jeg har fået en ultralyd scanning og fået taget en blodprøve. Der er ikke fundet noget unormalt, ingen kræft eller infektion. Mit spørgsmål er, går det nogensinde væk?

Når jeg læser om problemstilling på nettet, er der fundet spor af blod i sæd. I mit tilfælde er der meget blod. Er det også almindeligt eller skal jeg reagere yderligere og kan der gøres noget for at stoppe blødningen? Jeg er meget bekymret og bange. På forhånden tak.

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Historien om blod i sæden er følgende:

Endnu i 1970’erne blev alle mænd med blod i sæden undersøgt, som om det drejede sig om blod i urinen, dvs. man ledte efter kræft i urinvejene.

I 1980’erne undersøgte man slet ikke mænd med blod i sæden, fordi man fandt det betydningsløst. Efter 1990’erne undersøger man igen disse mænd, men nu ud fra det synspunkt, at blod i sæden hos mænd i hvert fald efter 50-års alderen kan være et tidligt tegn på kræft i prostata.

Du har allerede været på en urologisk afdeling, hvor du – ud fra din beskrivelse – netop er blevet undersøgt for mulig prostata kræft. Det har man ikke fundet. Derfor skal du ikke bekymre dig i den retning. Tilbage står din irritation over, at der altså er blod i sæden. Efter min erfaring vil det klart ophøre – MEN det kan kræve lidt tålmodighed.

Hvis du ikke kan holde ud at vente, kan man prøve at behandle dig med en pille af ”Finasterid” typen. Dette er en medicin, som egentlig anvendes til ældre mænd end dig for at skrumpe deres prostata, hvis den er stor og medfører vandladningsbesvær. Da den som bivirkning kan påvirke den seksuelle lyst lidt, ville jeg, hvis du var min patient, overtale dig til tålmodighed! Som sagt: Du er relevant undersøgt. Der er ikke fundet noget bekymrende. Ja, det vil ophøre på et tidspunkt!

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i Urologi

Sidst opdateret: 20.04.2009
Annonce