Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har dårlig ånde, og jeg tror det kommer fra mine mandler. Hvad er det?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg har i flere år lidt af noget, som jeg vil betegne som en slags "affald" der ser ud til at komme fra mine mandler eller andet sted i mit svælg.

Det klumper sig sammen og bliver næsten hårdt og er på størrelse med en halv ært, nogen gange lidt mindre. Det lugter utroligt dårligt og selvom min mundhygiejne er rigtig god, får jeg dårlig ånde i perioder pga dette. Det er hvid-gult nogle gange lidt lysegrønt i farven. Der kan gå flere måneder imellem, men pludselig er det der. Og så kommer der gerne flere lige efter hinanden.

Jeg er rigtig ked af dette. Har hørt om noget, der hedder "mandelsten" men ved ikke om det er det. Og i så fald har jeg ikke kunne finde noget om det. Kan det afhjælpes på nogen måde?

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Det du oplever, er det man kalder “Mandelpropper” - enkelte kalder det også mandelsten, men det er ikke en almindeligt brugt betegnelse.

Tilstanden skyldes ophobning af snavs i mandlernes såkaldte “krypter”. Det er ganske ufarligt, men kan ved nogen give anledning til dårlig ånde, ganske som du selv oplever. Propperne skal blot fjernes, enten med en finger eller en træspatel som kan købes på apoteket.

Hvis det er et meget stort og generende problem, kan man overveje om mandlerne skal fjernes, men jeg vil dog mene at det skal være et ret omfattende problem før risikoen ved en operation er opvejet, og i dit tilfælde er det nok at skyde over målet.

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 20.04.2012
Annonce