Annonce

Jeg frygter at have orm, kan det virkelig passe? Og er det farligt?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg fik et alvorligt chok da jeg imens jeg sidder på toilettet kigger ned i mit skridt og ser noget som jeg synes ligner en bums. Jeg kigger nærmere på den og synes pludselig at jeg ser noget hvidligt som forsvinder i noget der ligner en larve/orme agtig bevægelse.

Ormen var omkring 1-3 mm lang. Jeg har siden ikke kunnet slippe tanken om en orm der lever et eller andet sted omkring huden eller i blodårene. Jeg er meget i tvivl om hvad jeg skal gøre? Skal jeg afvise det som træthed der spillede mig et puds? Dette er dog svært da det virkede meget virkeligt. Skal jeg gå til lægen? Og i så fald, ville han så overhovdet kunne gøre noget? Eller skal jeg bare sidde stille og afvente nogle uhyggelige og måske uheldbredelige symptomer?

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Der er ikke nogen levende væsener som ikke har parasitter, d.v.s. andre organismer, som uden nødvendigvis at skade sin vært lever i, eller på, og sammen med denne. Sådan også med mennesker.

Ca. en tredjedel af jordens befolkning har indvoldsormen Ascaris (spoleormen) i tarmen, og der findes en lang række andre indvoldsorme, specielt i den fattige bdel af verden, hvor hygiejnen ikke er god. Disse rundorme gør, hvis der ikke er mange af dem, formentlig ingen skade overhovedet. Der findes i troperne også rundorme som lever i lymfekar (filariasis), og såkaldte icter (fladorme) som lever i blodkarene (Schistosomiasis), men de findes ikke i Danmark.

Den nævnte ellers globalt meget almindelige spoleormen er sjælden hos mennesker i Danmark, men ikke helt sjælden er den på alle måder meget mindre og uskyldige børneorm, som er hvidlig, ca. 1 cm lang og meget tynd. Den ses ofte hos børn i børneinstitutioner men også hos voksne. Det mest markante symptom er kløe ved endetarmsåbningen.

Om det er en sådan børneorm du har set i afføringen véd jeg naturligvis ikke, eller om det bare har drejet sig om et tilfældigt ikke levende hvidligt materiale. Under alle omstændigheder er der ingen grund til uro eller bekymring. Disse børneorm bevæger sig ikke ud i huden eller ind i blodbanen, og der findes udemærkede ormemidler, som kan fjerne disse tarmparasitter.

Men tanken om parasitter virker på nogen mennesker meget provokerende, og fantasifulde myter og film som f.eks. "Alien" har været med til at øge skrækken for parasitter. Men det ville være synd at spilde tiden med, som du skriver, bare at sidde stille og afvente uheldbredelige symptomer. Stoffet Vermox er udemærket til behandling af de nævnte børneorm, og skulle du have dem, så kan din læge hjælpe dig af med dem.

Dr Sören Thybo

Speciallæge i infektions- og tropemedicin

Sidst opdateret: 20.04.2022
Annonce