Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor har jeg ikke lyst til sex?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg har været sammen med min kæreste i 7 måneder, hvoraf vi har boet sammen de sidste 4 måneder. Forholdet er derfor stadig meget nyt, men jeg har ingen lyst til sex og har stort set ikke haft det i al den tid, vi har været sammen.

Vi elsker hinanden meget højt og har det utrolig godt sammen. Vi er gode til at lave ting sammen, men giver også plads til hinanden, så vi kan gøre ting hver for sig.

Vi er dertil rigtig gode til at snakke om tingene, hvilket vi har gjort et par gange angående min manglende sexlyst. Jeg har forsøgt at fortælle ham, hvad han kan gøre for at tænde mig, men det virker ikke.

Jeg har tidligere været i behandling på psykiatrisk afdeling (for cirka 4-5 måneder siden) og fået diagnosen evasiv personlighedsforstyrrelse . Jeg fik dengang medicin for depression (Venlafaxin). Det var, da jeg begyndte på denne medicin, at jeg mistede sexlysten. Jeg stoppede derfor med at tage dem, uden lægens anvisning, da jeg ønskede at få lysten tilbage og var bange for at miste min kæreste, hvis ikke vi havde sex. I den forbindelse følte jeg ikke, at jeg havde brug for medicin mod depression længere. Kan medicinen stadig være skyld i, at min lyst stadig mangler? Eller kan det skyldes min personlighedsforstyrrelse?

Jeg har desuden læst, at p-piller også kan have en indvirken, men jeg har fået Novynette de sidste 2-3 år, så går ikke ud fra det er dem.

Håber I kan besvare mit spørgsmål, da det gør mig rigtig ked af det, at jeg ikke kan tilfredsstille min kæreste.

Med venlig hilsen

en spørger

Svar

Kære Spørger,

Tak for dit brev, hvor du så godt beskriver din nuværende situation, som går ud på, at du har en kæreste, du er rigtig glad for, men at du mangler sexlyst.

Du har også selv nogle bud på, hvorfor det skyldes, og du er stoppet med at tage Venlafaxin, hvilket meget vel kan være én af årsagerne til din manglende sexlyst. Du har været i psykiatrisk behandlinger for nogle måneder siden, hvor du fik diagnosen ”evasiv personlighedsforstyrrelse”, og jeg håber, at du udover at få ordineret medicin også blev mere bevidst om, hvordan du bedst håndterer kontakt med andre mennesker.

Hvis du havde tillid til den behandling, du modtog, synes jeg, at du kunne henvende dig til den behandler, du sidst talte med og forelægge vedkommende dit problem med manglende sexlyst og spørge ind til, hvilken virkning, medicinen kan have på, at du helst undgår intim kontakt med din kæreste, som du elsker.

Det er meget positivt, at du kan tale med din kæreste om, hvordan du har det, og hvad der skal til for, at du kan få lyst til at dyrke sex med ham. Bliv ved med det og forsøg også med ganske små skridt i retning af at have fysisk kontakt med ham såsom at holde i hånden, have øjenkontakt, ganske lette berøringer, stryge over håret og kysse. Sig til ham, at du endnu ikke er parat til at udøve samleje, men at du virkelig gerne langsomt vil vænne dig til berøringer og kærtegn. Du må bede ham om at være tålmodig med dig, og hvis I går langsomt frem, vil du få lyst til mere.

I kan også forsøge jer med at give hinanden massage og på den måde blive mere kendte med hinandens kroppe. Her er det også vigtigt, at I aftaler, at der kun er tale om massage og ikke en intim berøring, således at du kan slappe helt af og ikke være bange for, at det udarter til mere, end du ønsker. I kan lave en regel om, at du siger f.eks. ”stop”, når det er nok for dig.

En hjælp for dig, når I er sammen er, at du har kontakt med din vejrtrækning. Brug din udånding til at give slip på spændinger og tag indimellem lidt dybere indåndinger, så du på den måde skaber ro og velvære i din krop. Når du mærker ro i kroppen og giver slip på en anspændt tilstand, bliver det nemmere for dig at lade ham røre ved dig, og du kan give dig selv lov til at nyde berøringen.

Der er også den mulighed, at du opsøger en massør, således at du lærer, hvordan du kan slappe af i din krop , få ro på og lær din egen krop bedre at kende.

Jeg ønsker dig held og lykke på din vej til at få et godt samliv med din kæreste.

Med venlig hilsen

Birgitte Winkel

Samlivsterapeut og Socialrådgiver

Sidst opdateret: 04.08.2012
Annonce