Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan slipper jeg af med blister i munden?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg er en kvinde på 25 år, der, lige så længe som jeg kan huske, har lidt af blister i munden og på tungen - særligt på indersiden af kinderne og på tandkødet under tungen (bag fortænderne i undermunden).

Jeg har stort set altid mindst en blist i munden, og de er markant mere voldsomme, end når andre får blister. Mine kan blive op til cirka en centimeter i diameter - og det er ikke en sjældenhed. Hvis jeg kommer til at bide mig i kinden, kan jeg være helt sikker på at få en blist, men de opstår tilsyneladende også af ingenting.

Jeg børster altid tænder i Zendium. Forsøger jeg med andre mærker, får jeg flere blister. Jeg har god tandhygiejne og har aldrig haft huller . Som barn forsøgte jeg en overgang at spise Livol Multi, da vi fik at vide, at det kunne hjælpe. Jeg mærkede ingen forskel.

Når jeg får en blist, undgår jeg at drikke sukkerholdige drikke, da jeg har fået at vide, at blister "lever" af sukker . Jeg forsøger at lamme blisterne morgen og aften i forbindelse med tandbørstningen , og efter behov i løbet af dagen, ved at skylle mund eller pode blisterne med lilla Listerine. Dette lammer dem bedst i forholdtil eksempelvis Klorhexidin, som jeg brugte som barn. Ingen af disse mundskylle-midler får blisterne til at forsvinde hurtigere, end hvis jeg ikke anvender dem.

Jeg er blevet testet for HIV , da jeg har læst, at en af symptomerne er blister. Testen var negativ. Det er en yderst smertefuldt lidelse, som påvirker min dagligdag og appetit, hvis de sidder et særligt smertefuldt sted.

Jeg har tidligere søgt råd ved både tandlæger og læger, og de siger alle det samme: Zendium, lilla Listerine og Livol. Men selvom jeg anvender alle tre præperater, er jeg stadig voldsomt plaget. Jeg håber, at der er findes et godt råd, som ikke er afprøvet eller bare en forklaring!

Med venlig hilsen

en spørger

Svar

Kære Spørger,

Ja, blister i munden kan være en særdeles smertefuld tilstand, der i den grad kan påvirke ens hverdag - som du jo også skriver.

Når først blisterne er kommet, er der ikke meget, man kan stille op ud over det, du allerede gør. Men da du endnu ikke har prøvet at bruge Myrratinktur, synes jeg, du skal prøve det. Myrratinktur kan købes på apoteket. Det gør virkelig ondt i det øjeblik tinkturen duppes på blisterne, men det får dem på en eller anden måde til at trække sig sammen, så de derefter gør mindre ondt.

Men ligegyldigt, hvad du dupper på blisterne, er det en god ide først at tørre blisten af med den ene ende af en vatpind, og derefter bruge den anden ende til det du vil duppe på.

Da der i virkeligheden ikke er så meget, man kan stille op, når først blisterne er kommet, vil det helt klart være bedst, om man kunne forebygge udbruddene. Her vil jeg foreslå, at du tager et tilskud af jern og folinsyre i 2-3 måneder. Og da en del forskning tyder på, at blisterne er virusbetinget, har zink da også vist sig at have en forebyggende virkning på udbruddene. Derfor vil jeg yderligere foreslå at du tager en 3 måneders kur med store doser zink: 50 - 100 mg 2 gange dagligt sammen med et måltid.

Jeg er helt sikker på, at du vil få gavn af det foreslåede, og under alle omstændigheder vil jeg ønske dig god bedring med blisterne.

Med venlig hilsen

Anne Pedersen,

Specialtandlæge, dr. odont.

Sidst opdateret: 10.08.2012
Annonce