Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor kan jeg ikke få den op at stå?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg er en frisk og rask fyr på 26 år. Jeg har været sammen med en pige i otte år men kom ud af forholdet for noget tid siden. Vores sexliv var stort set dødt de sidste par måneder, men jeg havde ikke problemer med at få den op at stå, når vi endelig havde sex.

Nu er der gået lidt tid, og en rigtig god kollega og jeg har fundet ud af, at vi egentlig er MEGET glade for hinanden. Vi har det rigtig dejligt sammen, men når det kommer til sex, kan jeg næsten aldrig rigtig få erektion, selvom jeg har virkelig har meget lyst til hende. Jeg synes, det er utrolig pinligt, og jeg bliver så irriteret på mig selv over det.

Hun er heldigvis utroligt forstående overfor det, og vi har snakket en del om det. Det skal dog siges, at jeg har haft nogle meget travle 3-4 uger forinden det her med arbejde, flytning og hvad der nu ellers hører med, når man flytter fra hinanden. Det har været stressende, og jeg har været nødt til at flytte hjem til min far en periode af økonomiske årsager.

Jeg kan tilføje, at de steder, vi har haft sex (eller prøvet på det), måske ikke har været de mest trygge steder - for eksempel i en bil. Jeg kan bare ikke forstå, at det skulle være en hindring, hvis jeg virkelig har lyst til pigen. Jeg går selv og bilder mig ind, at når jeg får mit eget sted at bo igen og falder lidt til ro, så vil det gå i orden igen. Men hvad mener I?

Hvis jeg ligger og tænker på hende, og de ting vi laver sammen, kan jeg godt få den op at stå, men ikke i så lang tid ad gangen synes jeg. Jeg kan stadig vågne op om morgenen med erektion, så helt død er den da ikke. Jeg kan godt være lidt præstationsangst, men i de otte år, jeg var sammen med min eks, havde jeg ikke rejsningsproblemer, når vi havde sex. Håber i kan komme med et godt råd eller to, for det går mig ret meget på.

Med venlig hilsen,

En spørger

Svar

Kære Spørger,

Tak for dit brev, hvori du skriver, at du har været i et forhold i otte år, som du nu er ude af og er i gang med at flytte og finde nyt sted at bo. Og tillykke med at du har fundet sammen med en sød kollega, og at I er rigtig glade for at være sammen, og også forsøger at dyrke sex. MEN du kan ikke få erektion, selvom du er meget forelsket og også tænder på hende sexuelt.

Egentlig giver du selv svaret på dit problem: Du har haft nogle meget travle uger med meget arbejde og flytning, og når I endelig havde mulighed for at have sex, skete det under meget ugunstige betingelser. Det er da ikke så mærkeligt, at det skulle skabe problemer! Du følte dig stresset, der var ikke ro på, når I var sammen, du havde præstationsangst for ikke at være god nok, og så kommer du ind i en ond cirkel, hvor du fortæller dig selv, at du ikke kan få erektion, selvom du ikke tidligere har haft problemer med det.

Når du er faldet til ro og har fundet et sted at bo, hvor du i ro og mag kan være sammen med din kæreste, vil situationen blive helt anderledes. Hertil kommer, at det er vigtigt, at du ved med dig selv, at du selvfølgelig igen kan fungere optimalt sammen med din kæreste, og at du fokuserer på, hvordan I sammen kan glæde hinanden.

Forholdet er nyt endnu, og I skal til at lære hinanden at kende, også rent sexuelt. Giv jer tid til at nyde hinanden, give hinanden massage og undersøg, hvordan netop I kan have et intimt samliv. Du skal ikke sammenligne med, hvad du før har oplevet – dette forhold skal have lov til at udvikles stille og roligt, og du skal på ingen måde presse dig selv til at yde det optimale.

Måske kunne I tage en week-end sammen et smukt sted, hvor det kun handlede om, at I skulle give hinanden en god oplevelse – gå ture, spise noget I kan lide eller andet, I begge synes om – og således markere, at I ønsker at få det bedste ud af jeres forhold. God fornøjelse!

Med venlig hilsen,

Birgitte Winkel,

Samlivsterapeut og socialrådgiver

Sidst opdateret: 13.09.2012
Annonce