Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad gør man ved smerter i nyren og blod i urinen?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg er en kvinde på 33 år, som de sidste fire måneder har haft voldsomt ondt i højre side af nyren. Det er konstant smerte, og jeg er voldsomt træt hele tiden.

Jeg sover omkring ti timer hver dag og drikker næsten tre liter væske hver dag. I den forbindelse har jeg ingen problemer med at tisse. De sidste tre uger har jeg haft blod i min urin, har svært ved at gå og kan ikke bære uden smerte. Derudover har jeg hovedepine hver dag og starter min morgen med to Panodiler samt tager tre Fortamol om dagen.

Min egen læge, som jeg har været til, ved ikke, hvad han skal gøre. Vil I ikke nok hjælpe mig, da jeg ikke lige kan holde til mere. Jeg har ikke feber, men har for sytten år siden haft nyrerbækkenbetændelse. Det var meget voldsomt med meget høj feber på 41,2 og feberkramper i to dage.

Med venlig hilsen

En spørger

Svar

Kære Spørger,

Først og fremmest behøver smerter i siden og i omegnen af nyren ikke at komme fra nyren, men når du har haft nyrebækkenbetændelse tidligere, og da der er blod i urinen, så skal du da bestemt have undersøgt nyrerne ved en røntgenundersøgelse.

En ultralydsscanning er ikke tilstrækkelig, fordi du bør have en undersøgelse med kontrast, så man også kan se, hvordan dine nyrer fungerer, og hvordan dine indvendige nyrehulrum og urinledere ser ud.

Hvis du har synligt blod i urinen, bør din læge henvise dig til en hurtig undersøgelse, mens man kan tillade at tage sig lidt længere tid, hvis det udelukkende er blod, der kun kan spores på en urinstix.

Derudover må din læge da have ladet din urin dyrke for bakterier ? Jeg mener, at det ovennævnte skal udføres som det første. Hvis det – nok mod forventning – ikke giver en forklaring (og dermed ”viser vejen” for behandling), bør din læge tænke på alt andet, som kan give smerter.

God bedring.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller,

Speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 19.09.2012
Annonce