Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor skal jeg undersøges for blod i urinen?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg skriver til jer, fordi jeg ikke synes, jeg fik svar på mine spørgsmål hos min egen læge. Jeg er en kvinde på 31 år. Det hele startede med at jeg for to måneder siden fik ondt dér, hvor nyrerne sidder . Smerterne strålede ud i mit ene ben.

Min læge mente, at det nok var nyresten , så han henviste mig til urologisk afdeling, hvor jeg fik lavet en renografi og en CT-skanning .

Efter et par uger forsvandt næsten alle mine smerter. Da jeg skal på hospitalet for at få svar på mine prøver, siger lægen, at undersøgelserne ser fine ud, og at jeg ikke har nyresten - men at der er plus to (det vil sige blod ) i urinen i stixprøven. Han laver med det samme en kikkertundersøgelse af blæren, hvor alt også ser fint ud.

Lægen siger så, at han vil sende mig til en CT-scanning. Da jeg spørger ham hvorfor, siger han, at det er en velovervejet beslutning. Jeg føler ikke rigtig, at jeg får en forklaring. Nu går jeg rundt og er bekymret. Håber I kan hjælpe mig.

Med venlig hilsen

en Spørger

Svar

Kære Spørger,

Du skal tage det helt roligt! Jeg er ked af, at vedkommende læge på en urologisk afdeling ikke lige gav dig en forståelig forklaring.

For det første var det fornuftigt, at din læge sendte dig til en CT scanning for at afklare, om du havde nyresten eller ej. Jeg ved det jo ikke med sikkerhed, men jeg er næsten 100 % sikker på, at denne scanning var en uden kontrast – en CT oversigt kan man kalde den. Det er en undersøgelse, som helt præcist afgør, om der er sten i nyrerne eller i urinlederne.

Så opdagede man, at du havde et spor af blod i din urin. Hvis det var opdaget tilfældigt, og hvis du samtidig slet ikke havde haft symptomer fra nyrerne, så ville man ikke have fortaget mere, når du er så ung. Nu havde du så haft nogle smerter, og så undersøger man nyrerne og blæren for at se, om man der er en ”alvorlig” årsag til det blod. En sådan undersøgelse omfatter dels en kikkertundersøgelse af blæren og dels en CT scanning med kontrastindgift. Det sidste gør man for at kunne se dine nyrebækkener og dine urinledere.

Du ved allerede, at din urinblære er normal, og jeg ville blive overrasket, hvis man fandt noget forkert ved den næste CT-scanning, men man udfører alle undersøgelserne for at være 100 % sikker på, om du er rask eller ej.

Hvis du får at vide, at alt er normalt, så lad være med at bruge tid på at spekulere over, hvor blodet så kommer fra. En stix-undersøgelse af urinen er utrolig følsom, så den vil give et udslag for selv meget små mængder blod. Vi regner med, at hvis man undersøgte hele den danske befolkning, så ville lidt over en femtedel have lidt blod i urinen. Hos det massive flertal ville man ikke kunne finde en årsag.

Personligt plejer jeg at sige, at mit liv som urolog (= urinvejskirurg) ville have været lettere, hvis man aldrig havde opfundet disse stix! De er årsag til, at rigtig mange mennesker gennemgår en masse undersøgelser for at finde de få, der har glæde af at få opdaget en polyp i urinvejene eller en kræft meget tidligt.

Jeg håber, du nu er beroliget.

Med venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller,

speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 21.10.2012
Annonce