Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor har jeg konstante øresmerter og svært ved at trykudligne under flyvning?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg har et spørgsmål angående smerter i ørerne. Mit problem kommer, når jeg vågner om natten eller om morgenen med smerter i mit højre øre. Graden af smerten svinger lidt op og ned, men jeg har det næsten hver morgen, og det er forfærdeligt.

Jeg faldt over nogle artikler om, at børn har smerter eller får smerter oftest efter/imens de har ligget ned, hvilket fik mig til at tænke over mit eget problem - til trods for jeg ikke hører til den alderskategori.

I forevejen har jeg som barn fået dræn i begge mine ører, og i hele mit liv har jeg haft problemer med netop mit højre øre. Jeg blev som barn efter sigende opereret i mit højre øre, og jeg har altid haft nedsat hørelse i højre øre. Min egen påstand er, at det er hovedårsagen til mine i dag - kroniske - problemer.

Problemerne om natten kom for nyligt - det vil sige for nogle måneder siden. Jeg er også en af dem, der har problemer med propper i ørerne under flyvning - især ved landing. Jeg har indenfor de senere år fløjet meget til England, da min mor flyttede dertil. Jeg er i stand til at udligne lufttrykket i mit venstre øre, hvor det højre øre aldrig udlignes, uanset om jeg puster i næsen eller prøver nogle andre alternativer, hvilket jo forårsager smerte i det højre øre. Ofte kan mit højre øre efter en flyvetur være påvirket af en prop i flere dage efter, og jeg oplever både smerter og nedsat hørelse i dagene efter en flyvetur.

Det skal lige siges, at mine øre-smerter om morgenen umiddelbart ikke er noget, jeg kan udligne. Jeg ved ikke, om propperne er grunden til min smerte, eller om det er umuligt, at alle de smerter og propper har påvirket mit øre så meget? Jeg er sund og rask og har ikke fløjet siden i sommerferien. Jeg er ikke forkølet/syg, ryger ikke, er i god form, spiser sundt og har ikke feber.

Hvad er årsagen til min ørepine? Hvad kan der gøres ved mine smerter? Hvad kan der gøres, så jeg kan udligne tryk i begge mine ører under en flyvetur eller dykkertur?

Venlig Hilsen

en Spørger

Svar

Kære Spørger,

Tilbagevendende øresmerter kan have flere årsager. Når man har udelukket infektion i øregang, mellemøre, hals og kindtænder, skyldes smerterne ofte overbelastning af kæbeleddet.

Årsagen er som regel en tendens til at spænde i kæbemuskulaturen, og/eller at man skærer tænder, mens man sover. Kæbeleddet støder direkte op til forreste øregang og smerter i kæbeleddet vil oftest opleves, som om de kommer fra øret.

Tendensen til at spænde skyldes ofte en generel anspændthed, og løsningen kan derfor være afspænding og eventuelt behandling hos en fysioterapeut. I nogle tilfælde kan tandlægen hjælpe ved at fremstille en bideskinne, som man sover med. Den aflaster kæbeleddet under søvnen. Tandlægen vil ofte kunne se karakteristiske slidmærker på tænderne.

Problemet med at trykudligne ørerne under flyvning (oftest i forbindelse med landingen), skyldes en dårlig funktion af øretrompeten (det eustakiske rør). Forkølelse eller allergi kan være årsagen, men problemet er ofte medfødt og skyldes, at øretrompeten ikke fungerer optimalt.

Et godt råd er at begynde trykudligningen af ørerne ("puste ørerne ud") allerede, når flyet lægger an til landing. Det sker ofte en halv times tid før selve landingen. Den mest effektiv metode er at klemme om næsen, mens man puster (som når du pudser næse) samtidig med, at man bøjer hovedet ned mod først den ene og dernæst den anden skulder. Denne manøvre gentages flere gange under nedstigningen. Man kan desuden købe specielle ørepropper, som er designet til at mindske problemet. De forhandles i lufthavnen og på apoteker.

Med venlig hilsen

Mikkel Holmelund,

Speciallæge i øre-næse-hals sygdomme

Sidst opdateret: 21.10.2012
Annonce