Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor har jeg hovedpine og svimmelhed?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

For cirka seks uger siden vågnede jeg op midt om natten med en kraftig svimmelhed, og den blev ved med at komme, hver gang jeg lagde mig om på højre side.

Min læge mente, det var forårsaget af øresten , så jeg tog til en øre-næse-hals læge, som udførte Epleys manøvre på mig uden resultat. Den dag, jeg var ude ved øre-næse-hals lægen, kunne jeg godt lægge mig på højre side uden at mærke svimmelhed.

Næste dag kom problemet tilbage igen, så jeg forsøgte selv at lave Epleys manøvre, og det var ret ubehageligt. Desværre fik jeg det ikke bedre af det - tværtimod værre.

De næste tre-fire dage havde jeg kraftig og konstant hovedpine samt svimmelhed, og jeg brugte det meste af min tid i sengen. Selv når jeg sad ganske stille på en stol, kunne jeg mærke svimmelheden. Både hovedpinen og svimmelheden blev slemmere og slemmere, så jeg tog til lægen igen, som nu mente, at det kunne være en virus på balancenerven.

Jeg var meget følsom over for lys og lyde, hvorfor jeg forsøgte med noget migræne-medicin, men det hjalp heller ikke. Da jeg havde det værst, kom jeg ind på hospitalet for at blive undersøgt grundigere. Her blev mit hovede scannet. Der var heldigvis ikke noget at se.

I løbet af den sidste uges tid har jeg fået det en del bedre. Min nattesøvn er også blevet bedre, da jeg nu kan sove på højre side igen - dog med en smule svimmelhed. Jeg kan sagtens gå rundt og lave normale ting som at støvsuge, vaske op og cykle en tur uden problemer. Hvis jeg begynder at læse, skrive eller se fjernsyn, bliver jeg svimmel igen. Det er værst, når jeg bruger min computer. Hvis jeg bliver ved, får jeg også en kraftig hovedpine. Sådan har det været i et stykke tid nu uden bedring.

Kan det godt være en virus på balancenerven eller det noget anden der er på spil? Er ved at være rigtig træt af det, så håber i måske kan jeg hjælpe mig.

Med venlig hilsen,

En spørger

Svar

Kære Spørger,

Meget tyder på, at den svimmelhed , du vågnede op med for 6 uger siden, er ørestenssvimmelhed. Dine symptomer er typiske og dine reaktioner i forbindelse med Epleys manøvre, som du fik foretaget hos ørelægen, bekræfter blot dette.

Det er ganske almindeligt, at man i den første tid er let svimmel, selv når man ikke foretager de hovedbevægelser, som fremkalder de kraftige svimmelhedsanfald.

Der er ganske vist en overhyppighed af 'virus på balancenerven' hos personer, der har ørestenssvimmelhed og vice versa. Men jeg finder ingen oplysninger i dit spørgsmål, som antyder, at du skulle have haft virus på balancenerven.

Hovedpine hører ikke med til hverken ørestenssvimmelhed eller virus på balancenerven. Man kan ganske vist udvikle en let spændingshovedpine, som konsekvens af spændinger i kroppen i forbindelse med, at balancen er påvirket. Men svimmelhed, som udløses fra balanceorganet i det indre øre, giver normalt ikke stærk hovedpine med lys- og lydoverfølsomhed.

Jeg kan ikke, ud fra din beskrivelse, afgøre, om det drejer sig om migræne. Se eventuelt artiklen om migræne på Netdoktor. I nogle tilfælde er migræne ledsaget af svimmelhed (migræne-ækvivalenter).

Hvis dine symptomer varer ved, anbefaler jeg, at du kontakter din praktiserende læge, som hvis han/hun finder det nødvendigt, kan henvise til en neurolog.

Med venlig hilsen,

Mikkel Holmelund

Speciallæge i øre-næse-hals sygdomme

Sidst opdateret: 04.11.2012
Annonce