Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad skal jeg gøre, når jeg ofte får tinnitus?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg har i omkring 10 år periodisk døjet med tinnitus, som jeg mener kan være forårsaget at flere forskellige forhold - blandt andet to aktutte støjskader for omkring 10-11 år siden, som sandsynligvis har gjort mig lydfølsom.

Inden de akutte støjskader har jeg spillet violin i 5 år og i mit voksenliv gået meget i byen og dermed også udsat min hørelse for høj lyd.

En høretest i 2012 viste til stor glæde, at jeg trods meget støj gennem tiden har en normal hørelse for min alder. Jeg forsøger at beskytte mig så meget som muligt for støjmiljøer ved at bruge hørepropper, men jeg har før glemt det, og straffen har været en hård og ubarmhjertelig tinnitus.

Min tinnitus aftager nogle gange efter et par dage og andre gange efter et par uger. Jeg bliver altid utroligt bange og frygter, at det ikke stopper.

Hvordan vil fremtidig støjpåvirkning påvirke tinnitussen? Kan/vil den blive irreversibel? Vil tinnitussen ikke kunne udvikle sig eller udeblive, hvis jeg helt afstår fra at færdes i alle støjende miljøer? Hvad ved man om at være lydoverfølsom og om risikoen for at udvikle permanent høretab eller vedvarende tinnitus ved ny lydeksponering?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger,

Tinnitus er, til manges overraskelse, et uhyre almindeligt fænomen. Hvis man placerer en gruppe tilfældigt udvalgte unge personer i et lydtomt rum, vil næsten alle opleve forskellige lyde i ørerne eller hovedet (=tinnitus). Nogen kalder det poetisk for "hjernens musik". Hørenerven udsender konstant svage signaler, også selvom der ikke tilføres lydsignaler via øret.

I nogle tilfælde forstærkes disse lyde af hjernen og vil kunne høres, selvom vi er omgivet af hverdagens baggrundsstøj. Blandt mennesker med tinnitus oplever langt de fleste intet væsentligt ubehag af dette. Det skyldes ikke, at deres lyde er svagere.

Men de få, som er generet af deres tinnitus, kobler lydene sammen med en trussel eller i det mindste et ubehag og en irritation og fokuserer derfor på lydene. Normalt når kun en brøkdel af kroppens sanseindtryk vores bevidsthed. Bevidstheden er lokaliseret i hjernebarken , det gælder også hørecentret.

Årsagen er, at alle ligegyldige sanseindtryk, herunder lyde, filtreres væk, før de når bevidstheden. Hvis man er bange for sine tinnituslyde og hele tiden holder øje med, om de stadig er der, undertrykker man imidlertid denne naturlige filtrering af lydene. Stress og træthed undertrykker ligeledes denne filtrering.

Du skriver, at din høretest er normal, hvilket betyder, at du ikke har en støjskade. Alle mennesker har oplevet, at de efter at have været udsat for støj, har tinnituslyde i ørerne i timer eller få dage derefter. Der er derfor ingen grund til at tro, at du skulle have større risiko for vedvarende tinnitus end normalt.

Mit råd er, at du over for dig selv prøver at afdramatisere tinnitusoplevelserne. Du bør naturligvis, som alle andre, undgå at udsætte dine ører for høj støj (støjtraumer), men det er ikke tilrådeligt at beskytte sig mod almindelig dagligdags støj. Det vil blot fastholde dit fokus på din tinnitus. Vedrørende risiko for støjskader, se: http://www.netdoktor.dk/ore/stojskade.htm . Lydoverfølsomhed skyldes, ligesom gener på grund af tinnitus, at hjernens filterfunktion ikke fungerer optimalt. Du kan læse mere om tinnitus her: http://www.netdoktor.dk/sunderaad/fakta/tinnitus.htm

Med venlig hilsen

Mikkel Holmelund

Øre-næse-halslæge

Sidst opdateret: 12.11.2012
Annonce