Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan min atrieflimmer forsvinde af sig selv?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg blev ablateret for atrieflimmer i november 2011. Derefter trappede ud af Tambocor (150 mg.) og Selo-Zok (25 mg) i løbet af foråret 2012.

Jeg var helt uden anfald i otte måneder indtil 7. juli 2012. Efter fem anfald af 8-12 timers varighed i juli-måned, blev jeg indlagt og startet i Tambocor(200 mg) og Selozok (12½ mg) igen.

Efter yderligere fire anfald i august blev jeg indstilt til ny ablation - feb 2013. Men i tre måneder har jeg nu ikke haft anfald. Jeg har ekstraslag hvert halve eller hele minut og måske hver anden dag op til 3-4 stykker ad gangen - men INGEN atrieflimmer.

Da jeg desuden får det dårligt af Tambocor, har jeg langsomt trappet den ned: 200 --> 150 --> 100 --> 50. Jeg prøvede også nedtrapning inden min ablation, men kom jeg under 150 mg, blev anfaldene for hyppige.

Efter nu tre måneder uden anfald og 14 dage med kun 50 mg Tambocor om dagen, overvejer jeg helt at stoppe med Tambocor. Har du hørt om, at man kan være flimmer-fri i otte måneder, derefter have ni anfald på op til 12 timer ad gangen i løbet af 1½ måned - og så være flimmerfri igen? Jeg overvejer jo, om jeg overhovedet skal ablateres igen? Om jeg på forunderlig måde kan være blevet helbredt?

Med venlig hilsen

En spørger

Svar

Kære Spørger,

Ja, atrieflimren er jo noget, der kan forsvinde igen - men naturligvis ikke så ofte. Med lidt held er du måske helbredt.

Når du ikke har anfald i øjeblikket, synes jeg, at du skal ophøre helt med Tambocor og se, om det ikke også går. Hvis du stadig får SeloZok 12½ mg, vil jeg anbefale, at du fortsætter med det. Og hvis du ikke har anfald, skal du bestemt ikke have foretaget ablation.

Der er naturligvis en risiko for, at du får atrieflimren igen. Hvis det er tilfældet, kunne du igen starte på Tambocor - eller naturligvis overveje ablation. Jeg bemærker, at der er en ventetid på 3-4 måneder. Det er lang tid - selvom det i dit tilfælde jo har været heldigt, idet atrieflimren er forsvundet i mellemtiden.

Jeg vil gøre opmærksom på, at du har frit sygehusvalg, når ventetiden er mere end een måned, og mindst et sted i landet er ventetiden under een måned. Ventetider kan ses på Sundhedsstyrelsen hjemmeside.

Med venlig hilsen

Jan Kyst Madsen,

Speciallæge i hjertesygdomme

Sidst opdateret: 24.11.2012
Annonce