Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor har jeg lændesmerter, synligt blod i urinen, kvalme, vægttab, hovedpine og søvnbesvær?

Spørgsmål

Fakta:

Alder:21 år

Køn:Mand

Vægt:68 kg

Højde:180 cm

Lidelsens varighed:Siden medio februar 2012

Medicin:Nej

Andre sygdomme:Har lidt af malaria, kyssesyge og skoldkopper

Kære Netdoktor,

Jeg begyndte i primo 2010 at have smerter i venstre side af lænden, hvilket dog ikke var værre end, at jeg blot ignorerede det.

I efteråret 2011 gik det dog efterhånden så meget udover min søvn (jeg vender og drejer mig, lægger puder imellem benene, under ryggen, sover en smule, vågner, skifter stilling osv.), at jeg opsøgte lægehjælp.

Med en henvisning til en fysioterapeut i hånden regnede jeg med, at problemet ville løse sig. Det hjalp imidlertid ikke.

Medio februar 2012 begynder jeg pludselig at have makroskopisk hæmaturi (synligt blod i urinen ). Jeg fik taget diverse prøver ved egen læge uden resultat. Ved en kikkert-undersøgelse i blæren konstateres det, at blodet umiddelbart kun kommer fra venstre urinleder. Ved undersøgelsen var det nødvendigt at tømme min blære og fylde den igen med saltvand grundet mængden af blod.

Derefter blev jeg CT-skannet - også uden resultat. Jeg fik foretaget en nyrebiopsi (af højre nyre) også uden resultat, hvorfor jeg blev konstateret rask - på trods af jeg igennem hele forløbet havde (og stadig har) daglig makroskopisk hæmaturi. Det gør jeg dem naturligvis (igen) opmærksomme på.

Jeg bliver dernæst testet for bilharziose - også uden resultat. Nu er planen så, at jeg blot skal overvåges med 3 måneders intervaller, fordi de umiddelbart ikke kan greje problemet.

Siden juni er jeg begyndt at døje rigtig meget med kvalme, der dog føles anderledes end ved f.eks. "omgangssyge", og senest hovedpine. Det er virkelig generende, og jeg er bekymret.

Mentalt er det også hårdt at se blod i toiletkummen, hver gang man lader vandet (med mindre jeg tisser meget indenfor en kort periode, så skal der lige gå et par timer, før blodet er let synligt igen). Mest bekymrer jeg mig over, hvorvidt jeg kan følge mit studie - især pga. dårlig søvn men naturligvis også for hovedpinen og kvalmen, som begge er tiltagende.

Lægen har blot anbefalet mig at leve, som jeg altid har gjort, omend mine symptomer besværliggører det. Igennem forløbet har jeg iøvrigt varieret meget i vægt - helt ned til 63kg op til 70kg.

Med venlig hilsen,

En Spørger

Svar

Lægerne på DoctorsOnly har debatteret problemstillingen på baggrund af spørgers oplysninger. Der har været flere interessante bud på, hvordan spørgeren kan komme videre med udredning, som forhåbentlig kan resultere i, at hun får en endelig diagnose.

Kære Spørger,

Patienten har tilsyneladende været igennem et typisk udredningsforløb, som typisk sigter mod at udelukke kræftsygdomme. Dermed er der til dels enighed om, at tilgangen med watchful waiting (behandlingsfri, oberserverende periode) virker rationel.

Der er dog et par supplerende undersøgelser, der er drøftet blandt lægerne på DoctorsOnly.

En komplet undersøgelse med kikkert (en såkaldt skopi) af urinvejene bør udføres for at udelukke en eventuel misdannelse i urinlederen som baggrund for symptomerne.

Lægerne på DoctorsOnly foreslår yderligere udredning for medicinske nyresygdomme, idet den svingende vægt kunne indikere, at der periodisk ophobes væske i kroppen, hvilket er et typisk - men ikke sikkert - symptom for sygdom i nyren.

Venligst Lægerne fra DoctorsOnly

Netdoktor har indgået et samarbejde med DoctorsOnly, som er et eksklusivt online netværk for læger i Danmark. Udvalgte spørgsmål, der er blevet sendt til Netdoktors brevkasse, vil blive videresendt til DoctorsOnly.dk, hvor alle lægerne i netværket kan bidrage med deres bud på, hvad der kan være i vejen, og hvordan spørger bedst kan hjælpes videre. Netdoktor videresender kun spørgsmål med spørgers accept, og spørger forbliver anonym.

Sidst opdateret: 16.12.2012
Annonce