Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Galdestens-anfald - men galdeblæren er jo fjernet?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg har gennem flere år været plaget af galde-smerter, og -problemer. Da jeg var 13 år, oplevede jeg mit første galdestensanfald.

Da jeg var 15 år blev jeg indlagt med vedvarende galdestenssmerter, der havde stået på i mere end en uge. Tre dage efter indlæggelsen fandt de ud af, at jeg var ramt af galdesten og havde fem af slagsen, der sad i klemme. Dagen efter blev jeg opereret via kikkert, men det viste sig, at det ikke var muligt at fjerne stenen, og jeg fik fjernet min galdeblære på grund af betændelse gennem mange år.

I dag 10 år efter har jeg stadig problemer. Ingen læger kan give mig svar på, hvad det er. Jeg er efterhånden ved at være desperat.

Hvis jeg kommer til at spise fed mad, røget mad eller kødarter, får jeg galdestens-lignende smerter igen, som kan vare alt fra 20 min. til 3 timer. Uanset hvor mange gange jeg ringer til lægen og siger, at den gal igen, ser de ikke på mig, før det er for sent. Der kan gå flere måneder og til tider år, før næste anfald kommer igen. Anfaldene har været meget hyppigere i forbindelse med graviditeter omkring uge 37 og noge måneder efter fødslen - ofte efter jeg har spist.

Jeg er desperat og føler ikke, at der er nogen, der vil hjælpe mig. Egen læge vil ikke sende mig til undersøgelse for at finde ud af, hvad det er. Jeg har lige haft endnu et anfald, og min læge sagde, at galdesten kunne det ikke være, når min galdeblære var væk. Nej, men hvad er det så?

Med venlig hilsen,

En Spørger

Svar

Kære Spørger,

For en årrække siden skrev jeg en videnskabelig artikel om galdesten hos børn, som altså kan forekomme, som du selv har oplevet det, selv om det er sjældent.

Når galdeblæren er blevet fjernet, løber galden direkte ned igennem den dybe galdegang og ud i tolvfingertarmen, hvor der er en lille lukkemuskel. Når man får et måltid med megen fedt i, sætter det gang i galden, som er nødvendig for fordøjelsen. Det bør imidlertid ikke i sig selv medføre anfald med smerter.

De fleste galdesten indeholder kolesterol og dannes normalt i galdeblæren. Imidlertid kunne det tyde på, at du er særlig disponeret for at danne galdesten, siden du gjorde det som barn.

Man må derfor mistænke, du igen har fået galdesten, nu i den dybe galdegang. Smerterne under et anfald vil da sidde opadtil i midten af maven og ikke ude i højre side. Nogle gange vil der efter et anfald komme mørk urin og lys afføring.

Jeg vil derfor anbefale, at du får foretaget en skanning, der hedder MRCP, hvor man kan se, om der skulle være sten i den dybe galdegang. Hvis det skulle være tilfældet, skal de naturligvis fjernes ved kikkert-kirurgisk operation. Samtidig bør der tages en blodprøve for at bestemme dit kolesterol-tal.

Da du har dannet galdesten i en tidlig alder, kunne der være tale om en arvelig disposition til forhøjet kolesterol. En anden faktor, der er knyttet til galdesten, er overvægten.

Hvis skanningen (MRCP) ikke viser galdesten i den dybe galdegang, kan det være den omtalte lille lukkemuskel for enden af galdegangen, der ikke fungerer vel. Eller må man rette blikket mod tarmen, for at finde en forklaring på dine anfald.

Venlig hilsen

Dennis Raahave Overlæge,

dr.med., mave-tarm kirurg

Speciallæge i mave-tarm sygdomme

Sidst opdateret: 07.01.2013
Annonce