Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min søn har konstant mellemørebetændelse - hvad skal vi gøre?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg har en søn på to år og tre måneder, som siden han var tre måneder har haft væske på ørerne.

Min egen læge mente, at det ville gå over af sig selv, og først da han var et år, og vi prøvede at henvende os ved en ørelæge, fik han lagt dræn i. Vi fik besked om, at der var meget væske derinde, som blev suget ud.

Han har fået dræn i to gange, og problemet er, at hans øre konstant løber med "tykt snot". Han har fået øredråber rigtigt mange gange og en hel del penicillin, men ingen af delene har virket på ham. Han har fået fjernet polypper - også uden at det hjalp.

Jeg har skiftet ørelæge men er nu ved at være så fustreret over, at ørelægerne bliver ved med at skrive øredråber og penicillin ud, når det tydeligvis ikke hjælper. Han har på et år fået penicillin/øredråber 14 gange, og jeg har efterhånden mistet troen på, at de kan hjælpe ham. Men hvad kan jeg gøre? Har i et bud på hvad der kan være galt?

Jeg har bedt om at blive henvist til øreafdelingen på hospitalet, men det vil den nuværende ørelæge ikke på nuværende tidspunkt. Han har igen skrevet medicin ud og har foreslået titanium-dræn istedet for de almindelige dræn, han nu har i. Giver det nogen mening for jer? Han har jo også haft væske i mellemøret, når han ikke har haft dræn.

Det skal nævnes, at dét, der kommer ud af ørerne, ligner snot, og ind imellem lugter det rigtigt grimt. Han er blevet podet mange gange, og enkelte gange har der været mellemørebetændelse . Han har flere gange også fået penicillin blot for at "være sikker". Vi skyller hans ører cirka to gange dagligt med saltvand. Håber I kan komme med et bud på, hvad der kan være galt.

Venlig hilsen en Spørger

Svar

Kære Spørger,

Det lyder som et frustrerende forløb. Nogle børn skal desværre mange episoder igennem i løbet af de to til tre første leveår, hvorefter problemerne oftest aftager gradvist. Årsagen kan være en af flere eller en kombination. Dels har mange ørebørn forældre, som selv var ørebørn. Det vil sige, at der er en arvelig faktor, som kan skyldes forhold i øretrompeten/mellemøret og/eller forsinket modning af immunsystemet. Og dels bliver mange af disse børn overbelastet af smitstof i vuggestuer og børnehaver.

Mine anbefalinger:

1) Tal med læge om en henvisning til en praktiserende børnelæge med henblik på immunscreening.

2) Undgå generelt behandling med øredråber og antibiotika-mikstur uden, at der foreligger podesvar.

3) Hvis de tilbagevendende infektioner skyldes bakterien Hæmofilus, bør der behandles med henholdsvis amoxillin i ni dage, og hvis den skyldes bakterien Moraxella - da amoxillin+clavulansyre (feks Bioclavid) i 12 dage.

4) Det er ofte effektivt at få oprenset ørerne med sug hos ørelægen - med få dages mellemrum. I dagene imellem skylles med eddikevand to gange dagligt (1 del klar eddike til 3 dele vand).

5) Sørg for god håndhygiejne (håndsprit) i hjemmet (og i institutionen) samt vask legetøjet jævnligt - så risikoen for søskendesmitte nedsættes.

6) Undgå at barnet får sæbevand i ørerne.

7) Hvis dit barn passes i vuggestue, kan I overveje at flytte ham til en dagpleje. Det nedsætter infektionstrykket til det halve.

Derudover kan det være en trøst, at tiden arbejder for din søn.

Med venlig hilsen,

Mikkel Holmelund

Speciallæge i øre-næse-hals sygdomme

Sidst opdateret: 07.03.2013
Annonce