Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad skyldes min svimmelhed?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

For tre år siden lagde jeg mig på langs i mange uger med en virus på balancenerven. Samtidig blev jeg på et døgn helt døv på mit højre øre. Hørelsen er aldrig kommet igen og jeg har nu 80% høretab. Svimmelheden varede ved i rigtig rigtig lang tid, og jeg var sygemeldt i et år.

Nu er der gået tre år og jeg er stadig svimmel til daglig. Jeg har ikke altid lige mange gener, men en generel svimmelhed når jeg ryster på hovedet eller drejer det hurtigt.

Udover det får jeg fra tid til anden anfald af svimmelhed, hvor det er den rotatoriske svimmelhed, der generer, og hvor jeg må lægge mig. Anfaldet varer som regel ikke så længe, men dagene efter er jeg træt og udmattet, og føler mig tung i nakke og baghoved.

Har for nylig været til en anden ørelæge for at få en ny vurdering. Han mener, at det er krystallerne i ørerne der driller mig. Dette udelukkede de første ørelæger år tilbage. Jeg syntes det lyder mærkeligt, men denne ørelæge mener, at det er øresten og ellers en generel ubalance, der forårsager min daglige svimmelhed. Dertil kommer så min tinitus og hørenedsættelse, sudden deafness, som desværre er permanent.

Jeg fik udelukket meniere. Jeg kan have måneder hvor jeg har det rimeligt, og kan klare hverdagen med tidlige aftener i seng, men der er dage, hvor jeg intet kan, og alting sejler.

Min livskvalitet er enormt forringet, og jeg er så trist og ked af det. Min nuværende øre-nære-hals læge vil ikke henvise mig til svimmelhedsklinik eller Rigshospitalet. Hvad gør jeg?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Balancesystemet er desværre meget kompliceret opbygget, og det medfører ikke så sjældent, at det kan være vanskeligt at stille den korrekte diagnose.

Du er selv inde på tre af de hyppigste svimmelhedsformer, som kan henføres til balanceorganet i det indre øre:

1) Virus på balancenerven (neuritis vestibularis)

2) Ørestenssvimmelhed (BPPV)

3) Menieres sygdom (Mb Meniere)

Derudover nævner du sudden deafness. Definitionerne af disse tilstande er ikke helt klare, men almindeligvis kalder man kombinationen af virus på balancenerven og sudden deafness for labyrinthitis. Der findes ikke noget dansk navn for dette, men det afgørende er, at det indre øre er medinddraget. Årsagen til tilstanden er oftest en virusinfektion med herpes-virus af samme type, som giver forkølelsessår. Disse tilstande strækker sig sjældent over mere end nogle få måneder.

Hvis der er jævnlige tilbagefald, vil der oftest være tale om andre tilstande, for eksempel Menieres sygdom eller svimmelhed i forbindelse med migræne.

Karakteristisk for Menieres sygdom er kombinationen eensidig hørenedsættelse med tinnitus på øret samt tilbagevendende spontane svimmelhedsanfald af op til få timers varighed.

Du har ikke oplyst, hvordan man har udelukket Menieres sygdom, for som du beskriver det, opfylder du umiddelbart kriterierne. Menieres sygdom kan behandles på flere forskellige måder, hvoraf nogle kun foregår på hospitalsafdelinger. Svimmelhed i forbindelse med migræne er en anden tilstand, som kan være svær at adskille fra for eksempel Menieres sygdom. Svimmelheden kan optræde uden samtidig hovedpine og både tinnitus og hørenedsættelse kan ses i forbindelse med migræneanfald.

Jeg foreslår derfor, at du kontakter din egen læge, og beder om en henvisning til en neurolog for at få denne mulighed undersøgt.

Hvis det ikke er muligt at blive henvist til en svimmelhedsklinik på et offentligt hospital, er der mulighed for at blive undersøgt på Aleris Hamlets svimmelhedsklinik. Bemærk dog, at dette ikke er dækket under sygesikringen.

Med venlig hilsen

Mikkel Holmelund

speciallæge i øre-næse-halssygdomme

Sidst opdateret: 14.06.2013
Annonce