Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan holder vi sexlivet igang trods høj alder?

Sprøgsmål

Kære Netdoktor

Vi er et ældre ægtepar i 70'erne, som gerne vil sex, men det kan ikke lade sig gøre. Problemet er, at skeden er for tør, så det gør ondt under samleje. Dette bevirker omvendt, at der også opstår rejsningsproblemer, da det ikke er rart, når det gør ondt på modparten.

Vi har kontaktet vore egen læge, men føler ikke, at der er den store hjælp at hente.

Med venlig hilsen

To Spørgere

Svar

Kære Spørgere

Jeg skriver til jer begge to, fordi I har et fælles problem.

Sex er en naturlig del af livet for alle mennesker, som for eksempel også sult og tørst er det. Vi mærker lysten, trangen og behovet. Vi slukker tørsten, stiller sulten og tilfredsstiller trangen til sex livet igennem. Der er ingen øvre eller nedre aldersgrænser. Men behovet varierer fra tid til anden. Jeg skrev for nylig her på Netdoktor en artikel om "Sex livet igennem" . Den handler også om folk i jeres alder.

Jeg skrev blandt andet: "Mange har langt op i årene fortsat et tilfredsstillende seksuelt samliv. Og har man lyst, er der ikke noget i vejen for at fortsætte også ud over de 70 og 80 år. Der er ingen grænser, hvis lysten vedligeholdes af begge parter. Det lange livs erfaring gør, at tålmodighed og inderlig ømhed efterhånden afløser det impulsive vilde ridt ud over stepperne. Samlivet skifter måske karakter, men kan blive ved med at være til stor gensidig glæde frigjort fra præstationskrav om orgasmens lyksaligheder."

Bemærk at jeg skriver, hvis lysten vedligeholdes af begge parter. Tørhed i skeden efter overgangsalderen er ganske naturlig, i det slimhindens elasticitet og fugtighed vedligeholdes af kvindeligt kønshormon østrogen. Produktionen af hormonet ophører i 50-60 års alderen, og det kan altså føles og ses på slimhinderne. Jeg ser, at lægen har ordineret Vagifem, som netop indeholder østrogent hormon. Det påvirker slimhinden og vævet omkring skeden som det naturlige østrogen. Det burde kunne hjælpe, idet jeg går ud fra, at de bliver anvendt efter forskriften.

Men naturlig fugtighed kan også komme sammen med lysten. Den kommer måske ikke lige med det samme og ikke af sig selv, hvis lysten ikke er der. Men med tålmodighed hos jer begge to, sammen med inderlige kærtegn, skal det nok komme hos jer begge.

Hvis fugtigheden alligevel udebliver, vil jeg anbefale at I anskaffe glidecreme til skeden. Fås på apoteket. Ellers er mandelolie et andet, godt og behageligt middel. Men altså: lyst, tålmodighed og gå-på mod er stadig nødvendigt, for at få gang i sexlivet igen.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i gynækologi og obstetrik

Sidst opdateret: 11.07.2013
Annonce