Annonce

Kan jeg have testikelkræft?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en dreng på 14 år. Forleden, efter jeg havde været i bad, kunne jeg mærke en lille bule på min højre testikel. Bulen var ikke særlig stor. Jeg har ikke slået mine testikler i lang tid, og den gør heller ikke ondt, og er heller ikke øm.

Jeg er dog stadig meget bange for, om der kunne være kræft. Derudover føler jeg miglidt pinlig ved at skulle fortælle mine forældre, at jeg tror jeg har kræft. Af samme grund tør jeg ikke søge læge, for det skal de vel have at vide. Jeg håber at i kan hjælpe!

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Det er stort set utænkeligt, at en 14-årig dreng har kræft i testiklen. Jeg har i hvert fald aldrig hørt om det i en lang karriere. Så du gør dig unødige bekymringer.

Alligevel synes jeg, du skal til din læge og lige blive undersøgt, så du kan blive helt beroliget. Du tager helt, helt fejl, hvis du tror, der er noget pinligt ved at blive bange for en mulig sygdom og ved at blive undersøgt hos din læge. Tværtimod vil dine forældre først blive kede af det, hvis du ikke fortæller dem om din bekymring, og selvfølgelig vil de kunne forstå, at du skal til læge.

Testikelkræft optræder principielt først efter 18-års alderen. I de første mange måneder er der ingen symptomer – hverken smerter eller andet – fra en mulig testikel kræft. En ung mand skal reagere, hvis han føler en knude i eller ved sin testikel. Knuder uden for testiklen er stort set altid godartede i modsætning til knuder inden i testiklen.

Ved mindste mistanke bør en ung mand henvises til en urologisk afdeling. Hvis en praktiserende læge er overbevist om, at der ikke er mistanke om kræft, men alligevel gerne vil være helt sikker, bør manden blive henvist til en ultralydscanning af testiklerne. Denne undersøgelse kan vise forandringerne næsten før man kan føle noget unormalt. Omvendt vil en normal undersøgelse udelukke, at det kan være kræft.

Så igen: tal nu med dine forældre og kom til læge og bliv beroliget. Det skriver jeg, selv om jeg er overbevist om, at du ikke fejler noget i testiklen.

I øvrigt kan du læse mere om testikelcancer her .

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 13.07.2025
Annonce