Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan min trommehinde være sprunget?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har stort set lige været i svømmehallen, hvor jeg i et hop fra 5 meter vippen landede med mit hoved en smule vinklet i forhold til vandoverfladen. Jeg kunne mærke et stort tryk på øret, da det ramte overfladen, hvorefter jeg fik en midlertidig pibelyd i øret. Det gjorde ikke ondt, og jeg havde det sådan nogenlunde, dog var min hørelse meget anderledes.

Et par timer senere blev det normalt igen, men kan godt mærke, at jeg har ondt i øret som jeg landede på. Der er stadig nedsat hørelse, og jeg lagde mærke til, at jeg blødte lidt ud af det. Jeg har prøvet at udligne trykket i mit øre, og det føles ikke som om trommehinden er sprunget.

Det gør dog stadig lidt ondt og bløder lidt. Hvad skal jeg gøre?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Din beskrivelse af uheldet, tyder på at du har fået en trykskade (barotraume) på mellemøret. Man kan også få en trykskade ved, når man lander i et fly, får foretaget øreskylning eller får et slag mod øret med flad hånd.

Ved en trykskade presser trykbølgen trommehinden ind i mellemøret, og trykket forplanter sig til mellemøreslimhinden. Hvis trykket er tilstrækkeligt højt kan trommehinden briste. I særligt svære tilfælde kan trykket desuden bevirke, at hinden der dækker indgangen til det indre øre (i fagsprog ’det runde vindue’) brister. Trykbølgen medfører blødning og væskeudskillelse grundet knusning af slimhinden og de små blodkar der løber i den. Væsken i mellemøret nedsætter hørelsen og ledsages af tinnitus og, hvis trommehinden er bristet, blodigt øreflåd. Bortset fra de tilfælde hvor det runde vindue brister, er prognosen god. Læs mere om ørets opbygning her .

Man bør dog altid straks søge en øre-næse-halslæge for at få fastslået omfanget af skaden, samt hvilke undersøgelser og behandlinger der er nødvendige. Det vil oftest være høreprøver og antibiotikabehandling.

I nogle tilfælde vælger ørelægen desuden at dække hullet i trommehinden med et lille stykke rispapir.

Med venlig hilsen

Mikkel Holmelund

Øre-næse-halslæge

Sidst opdateret: 08.09.2013
Annonce