Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan håndterer jeg sår i munden?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg skriver, da jeg længe har døjet med meget smertefulde after/mundsår.

De kommer i perioder, og når de er der, kan de blive i flere uger. Ofte er det på indersiden af læben eller kinden, som derved bliver utrolig hævet. Lige nu har jeg et sår på den forreste ganebue, som gør det smertefuldt at synke.

Jeg har forsøgt at behandle sårene med klorhexidin, aftamed, brintoverilte, myrra-dråber og eukalyptus. Til smerterne har jeg forsøgt med xylocain-gel og smertestillende medicin. Intet har hjulpet i mere end en meget kort periode og uden varig effekt.

Jeg bruger Zendium tandpasta, da det skulle være det bedste mod after/mundsår. Derudover tager jeg vitaminpiller, da urterne heri angiveligt skulle hjælpe på immunforsvaret. Ingen læger har kunnet hjælpe mig, og smerterne er ikke til at holde ud.

Det ødelægger humøret og min hverdag. Hvordan slipper jeg af med mundsårene?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Tak for dit spørgsmål.

Det lyder som om, du er meget plaget af dine after /mundsår - også kaldet blister i munden. Betegnelsen "blister" er noget misvisende, da der meget sjældent er tale om egentlige "blister", men derimod smertefulde sår.

I første omgang synes jeg, at du i en periode på to til tre måneder skal prøve et tilskud af jern og folinsyre , som meget sandsynligt vil mindske dine udbrud. Derudover vil jeg anbefale dig en tre-måneders kur med store doser af zink; 50-100 mg to gange dagligt sammen med et måltid.

Hvis disse anbefalinger - mod forventning - ikke hjælper på dine udbrud af mundsår, synes jeg, du skal overtale din læge til at udskrive nogle anti-virus piller; Aciclovir 800 mg fem gange dagligt eller Valaciclovir 1000 mg tre gange dagligt til behandling i syv dage. Det er vigtigt med begge de anførte piller, at indtagelsen starter, allerede når du mærker et udbrud under optræk.

Som allersidste mulighed kan du få din læge til at give dig en kortvarig behandling med binyrebarkhormon i forbindelse med dine mest voldsomme udbrud. Blister i munden er en udfordrende sygdom for både patient og læge, da de forskellige behandlinger ikke virker hos alle. Binyrebarkhormon virker dog altid og vil mindske generne fra udbruddene, men har mange uheldige bivirkninger på længere sigt, så derfor må brugen indskrænkes mest muligt.

Du kan læse mere i vores emnecenter om tænder og mund .

Held og lykke!

Med venlig hilsen

Anne Pedersen

Specialtandlæge, dr. odont

Sidst opdateret: 15.09.2013
Annonce