Annonce

Hvordan behandles hudkræft?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg fik for noget tid siden en knop midt på næsen, som udviklede sig til et voldformet krater med et sår i midten. Jeg konsulterede en hudlæge med problemet, og hudlægen konstaterede med det samme, at det var hudkræft, gav mig en folder og sendte mig ned på operationsstuen. På operationsstuen blev knoppen skrabet væk, lægen satte et plaster på og gav mig besked om at komme igen tre måneder senere.

Jeg kan jo godt læse mig til, at det ikke er den farligste form for kræft, men hvad skal der nu ske? Er jeg rask igen, eller har det spredt sig? Jeg har lys hud med rødt skær og har tidligere været en del i solen og solarium.

Jeg er selvfølgelig nervøs for, at der komme mere, og at jeg overser noget, som kan udvikle sig. Hvis kræften kommer igen, vil det så ofte være det samme sted, eller er jeg disponeret for at få det over det hele?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Det lader til at den form for hudkræft , du har haft, er det man kalder ‘almindelig hudkræft’ i modsætning den mere farlige modermærkekræft .

Den almindelige hudkræft består af flere typer, hvoraf basalcelle-kræft (basalcelle carcinom eller BCC) og pladecelle-kræft (planocellulær carcinom eller PCC) er de hyppigste. Basalcelle-kræft forekommer ti gange hyppigere end pladecelle-kræft, og det er sandsynligvis den type, du har haft. Denne kræftform er kendetegnet ved, at den ikke spreder sig, så det bør du ikke bekymre dig om. Læs om de to kræftformer her .

Hudkræft starter ofte som et sår, der ikke vil hele, og er netop karakteriseret ved, at der dannes en vold med et centralt sår. Hvis man kigger rigtig godt efter, kan man nogen gange se små, fine blodkar i huden omkring såret. Hudkræft kommer primært på lyseksponerede områder, og soleksponering, især solforbrændinger, er bestemt en årsag til sygdommen.

Da du nu har haft sygdommen, er der jo altid en risiko for, at det kan komme igen. Heldigvis er symptomerne relativt tydelige, da der jo dannes et sår, og behandlingsmulighederne er gode. Der er mange forskellige muligheder for behandling, og det tilpasses den enkelte patient. Fremadrettet skal du være opmærksom på sår, der ikke vil hele, og typisk vil man blive fulgt i et kontrolforløb i årene fremefter. Oversigt over behandlingsforløbet kan de finde her .

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 18.12.2013
Annonce