Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor har jeg svie og kløe i øret?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har været i Vietnam i to måneder nu, og har to måneder igen. Har ikke været ude at bade eller fået vand i ørerne i lang tid, men i weekenden var vi på et hotel med swimmingpool, og den brugte jeg flittigt.

I øvrigt bruger jeg vatpinde hver dag, fordi min øre klør.

Efter anden dag i poolen fik jeg meget vand i mit venstre øre, som jeg prøvede at få ud, men lykkes ikke og det begyndte i stedet at gøre rigtig ondt. Dagen efter gjorde det stadig ondt, og det er begyndt at gøre ondt i hele min venstre side - også kæben og mandlerne.

Jeg har læst mig til at det nok er ørebetændelse jeg har. Skal jeg gå til lægen?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Det lyder som en række uheldige omstændigheder, som er endt i en udtalt øregangsbetændelse . I denne sammenhæng kalder man det badeotitis. Kombinationen af fugt, varme, ørevoks, mekanisk manipulation med vatpinde, og bakterier fra swimmingpoolen er mere end huden i øregangen har kunnet beskytte dig imod.

Den optimale behandling er at opsøge en ørelæge, som med et sug kan oprense øregangen for ørevoks og betændelse. Ørelægen kan derefter enten ilægge en gazestrimmel med salve eller en lille svamp som holder øregangen åben, så du kan dryppe den med øredråber i en uge. Hvis der bliver lagt gaze i øret skal det fjernes efter to til tre dage, hvorefter øregangen dryppes med øredråber i yderligere en uge. Øredråberne skal indeholde et antibiotikum og binyrebarkhormon. Du skal desuden undgå at bruge vatpinde og at få vand i øret i minimum to uger.

Hvis du ikke har mulighed for at konsultere en ørelæge er alternativet en praktiserende læge, der kan starte antibiotikabehandling som tabletter kombineret med de anførte øredråber.

Med venlig hilsen

Mikkel Holmelund

Øre-næse-halsspecialist

Sidst opdateret: 08.11.2013
Annonce