Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan trykudligner man?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Min kæreste var første gang ude at flyve, da hun var 18 år. Her fik hun så kraftige smerter i begge ører, at hun skreg det meste af turen og havde propper i ørerne de efterfølgende dage.

Ørelægen sagde efterfølgende til hende, at hendes trommehinder havde været lige ved at briste, og at hun nok var en af de få personer, der ikke kan trykudligne.

Mit spørgsmål er ganske kort: Er dette korrekt? Kan det eustakiske rør (som forbinder mellemøret med svælget) hos hende være groet sammen? Eller kan man blive trænet op til trykudligning?

Min kæreste er i dag 25 år, og hun er skrækslagen for at teste, om hun stadig ikke kan tåle at flyve.

Er der nogen måde, hvorpå vi kan teste hendes trykudligning, uden at det involverer en flyvetur? Kan man øve det i en svømmehal ved at dykke ned og lave finger-for-næsen-øvelsen?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Normalt hører vi et lille klik, når vi synker. Det skyldes, at en lille luftboble passerer gennem øretrompeten (det eustakiske rør) og ender i mellemøret. Luften i mellemøret bliver konstant opsuget af slimhinden, men normalt bliver den erstattet af luftbobler via øretrompeten. Trykket i mellemøret vil således normalt være næsten det samme som i omgivelserne. Normalt er det dog en smule lavere. Du kan læse mere om om ørets opbygning her .

Hvis lufttrykket i mellemøret er forskelligt fra det omgivende tryk, vil man opleve det som en prop eller et tryk i øret. Nogle personer har fra naturens side en snæver øretrompet, som gør det vanskeligere at trykudligne. Tilstande, der får slimhinden i næsen og dermed i øretrompeten til at hæve (for eksempel forkølelse og høfeber ), gør det ligeledes vanskeligere at trykudligne.

Når man letter og lander, sker der hurtige ændringer i lufttrykket i omgivelserne. Det eustakiske rør skal derfor fungere ordentligt. Det vil sige, at det skal åbne sig hyppigt og tilstrækkeligt til, at en trykudligning kan finde sted, efterhånden som trykket ændrer sig i omgivelserne. Det gælder specielt, når man lander, da man fra højderne bevæger sig fra et lavt atmosfærisk tryk ned mod jordens overflade, hvor lufttrykket er højere. Hvis trykket ikke udlignes, vil mellemøret, efterhånden som man nærmer sig jorden, blive påført et tryk udefra. Dette kan være forbundet med smerte og eventuelt en trykskade i mellemøreslimhinden.

Det kan medføre væskedannelse og efterfølgende mellemørebetændelse . Synkeprocessen aktiverer de svælgmuskler, som åbner det eustakiske rør. Man synker hyppigere, når man tygger tyggegummi eller sutter bolsjer. Det kan også være effektivt at gabe. Hvis synkning og gaben ikke er nok, kan man trykudligne ved at udføre en trykudligningsmanøvre:

1) Læg hovedet så langt ned mod den ene skulder som muligt.

2) Luk næseborerne med tommel- og pegefinger

3) Pust ud, som om du skal pudse næse.

4) Læg hovedet ned mod den anden skulder og gentag punkt to og tre.

Det er vigtigt, at man begynder at foretage trykudligningsmanøvrer, allerede når flyet påbegynder nedstigningen, og man mærker de første tegn på en prop i øret. Manøvrerne skal gentages flere gange på vej ned. Hvis man ikke kan trykudligne med denne metode, kan man forsøge med en næseballon (Otovent), som kan købes på alle apoteker.

Almindelige næsesprays har som regel ingen virkning på øretrompeten. Behandling med et kombinationspræparat, der indeholder antihistamin samt et stof, der trækker slimhinderne lidt sammen (pseudoephedrin), kan være løsningen hos nogle. Der er to præparater på markedet, som begge kun fås på recept. Det er en god idé at optræne trykudligningsmanøvren i en svømmehal. Trykstigningen i vand er væsentlig større end i luft, så trykudligning er en forudsætning for at kunne dykke.

Med venlig hilsen

Mikkel Holmelund

Speciallæge i øre-næse-hals sygdomme

Sidst opdateret: 28.02.2014
Annonce