Annonce

Hvorfor har jeg smerter efter tandfjernelse?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg skriver til jer, fordi jeg efterhånden er blevet rimelig frustreret over de voldsomme smerter, som jeg oplever efter at have fået fjernet en visdomstand forleden. Smerterne er på ingen måde aftaget, men er derimod begyndt at sprede sig som krampelignende jag op til mit venstre øre.

Derudover har jeg fra slutningen af dagen, hvor visdomstanden blev fjernet, haft en hæslig smag af betændelse/forrådnelse i munden. De voldsomme smerter gjorde, at jeg tog kontakt til tandlægen, som udførte indgrebet, og fortalte dem om min situation. Jeg kom til en kontrol, som ikke viste infektion eller lignende omkring såret.

Jeg står derfor i et dilemma, og jeg ved ikke, hvad jeg skal stille op. Jeg får på nuværende tidspunkt smertestillende i form af ibuprofen og panodiler, og ikke engang dette er nok til at lindre mine smerter.

Hvad skal jeg gøre, og hvad kan det dog skyldes?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Det er ikke normalt med så voldsomme smerter efter fjernelse af visdomstænder , som du beskriver. MEN – en sjælden gang imellem opstår præcis de kraftige smerter, som du har, efter fjernelse af visdomstænder i underkæben.

Der er tale om det der hedder ”alveolitis sicca” eller ”dry socket”, som gør afsindig ondt. Tilstanden skyldes, at det størknede blod som normalt dannes i det hul, hvor tanden har siddet, af uforklarlige årsager forsvinder, hvorved knoglen og dermed ekstremt følsomme nerveender bliver blottet.

Der er intet, man selv kan gøre, og almindelige smertestillende piller har – som du også beskriver – kun ringe effekt på smerterne. Behandlingen består i, at tandlægen lægger et stykke gaze med eugenol (nellikeolie) ned i hullet, og smerterne forsvinder prompte.

Gazen skal skiftes dagligt, indtil smerterne er forsvundet. Jeg håber, at du nu er blevet smerterne kvit.

Med venlig hilsen

Anne Pedersen

Specialtandlæge, dr.odont

Sidst opdateret: 30.03.2014
Annonce