Annonce

Lider jeg af socialfobi?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en pige på 18 år, som før er blevet diagnosticeret med depression, dog uden at jeg kom i behandling. Første gang jeg kan huske, jeg syntes, der var noget galt med mig, var da jeg var 11 år gammel, men det var først for omkring to år siden, at jeg fik min diagnose.

Jeg har derefter haft lidt tilbagefald især om vinteren. Derudover har jeg også haft nogle problemer, som aldrig er forsvundet, men endda er blevet værre det sidste års tid. Jeg mister appetitten, når der er nogle, der kigger på mig, mens jeg spiser, og jeg oplever hjertebanken samt koldsved.

Jeg oplever også, at jeg bliver meget nervøs, hvis jeg skal noget, som for eksempel nu her, hvor jeg er inviteret ud at bowle med min svigerfamilie. Det har bekymret mig så meget, at jeg har sagt, at jeg ikke kan komme. Jeg er så bange for, at de alle skal kigge på mig, når det er min tur, og at jeg fejler og gør mig selv til grin.

Det sker ofte, at jeg begynder at svede, når jeg føler mig iagttaget.

At jeg har så svært ved at være sammen med andre mennesker om aktiviteter, går mig rigtig meget på, og grunden til, at jeg skriver nu, er egentlig, at jeg ikke længere kan klare altid at være en byrde for min kæreste. Jeg ville ønske, at jeg bare kunne tage med på tur og have det sjovt, men i stedet begynder jeg at ryste og bliver nervøs.

Jeg ved ikke længere, hvad jeg skal gøre. Jeg har læst lidt om det, der hedder socialfobi, som jeg selv synes, det tyder meget på, at jeg har. Dog synes jeg ikke, det burde stemme på mig, da jeg for det meste er en pige, der har let til latter, og de fleste opdager slet ikke, at jeg har problemer.

Kan jeg stadig lide af socialfobi? Og burde jeg, på trods af at jeg er rigtig dårlig til at tale om dette, tage kontakt til min skolepsykolog? Kan han overhovedet hjælpe mig?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Tak for din mail. Det lyder til, at du står i en rigtig svær situation, hvor du tidligere er blevet diagnosticeret som lidende af depression men ikke er kommet i relevant behandling.

Ud fra dit spørgsmål kan jeg ikke helt tyde, om du fortsat er trist, eller om depressionen er gået over. Imidlertid skriver du om dine symptomer på angst og spørger selv til socialfobi. Jeg tror, at det er et meget godt bud på, hvad du fejler. Du fortæller, at du har læst lidt om det. Du kan læse mere her .

Jeg lægger mærke til, at du skriver, at du er bange for at fejle og gøre dig selv til grin og at du er en byrde for din kæreste. Det får mig til at tænke på, om din selvtillid er helt god. Hvis du selv mener, at din selvtillid ikke er for god, så vil jeg anbefale dig at læse bogen "At overvinde lavt selvværd" af den britiske psykolog Melanie Fennell. Bogen kan lånes på de fleste folkebiblioteker, alternativt kan den købes for knap 300 kroner.

Til sidst spørger du, om det var en idé at tale med skolepsykologen, og om han kan hjælpe dig. Det tror jeg godt, at han kan. Jeg mener, at du bør bestille en konsultation hos ham, så du kan komme i gang med at få løst angstproblematikken og dermed forhåbentligt få det bedre.

Held og lykke dermed.

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 17.06.2014
Annonce