Annonce

Jeg får ofte blærebetændelse, findes der en behandling?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg lider desværre af hyppig blærebetændelse, har nu haft det fem gange på syv måneder. Der er foretaget scanning af mine nyrer og urinveje, tjekket at jeg tømmer mig for urin, der er taget blodprøver, og der er foretaget en underlivskontrol. Alle prøver og kontroller har været i orden. Ved hver blærebetændelse er der foretaget efterkontrol, der har vist, at der ikke er nogen bakterier.

Jeg er gift, og vi har vært sammen i fire år. Vi har samleje cirka en gang om ugen, og den er blid og jeg passer på, at skeden ikke er tør.

Udflåden er normal. Jeg er grundig med hygiejne, og bruger intimsæbe med mælkesyrebakterier. Jeg passer også hele tiden på, at jeg ikke fryser eller bliver kold. Jeg er 28 år og har indtil dette startede ikke haft en blærebetændelse siden jeg var 18 år.

Hvad kan dette skyldes, og hvordan og hvorledes bør jeg gå videre? Findes der en behandling?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Du er grundigt undersøgt og helt som forventet, har man ikke påvist noget abnormt. Problemet er, at en del kvinder ofte får blærebetændelser uden, at vi kan forklare hvorfor eller helbrede det. Det havde næsten været lidt nemmere, hvis du var en af dem, der til stadighed har bakterier i urinen.

Jeg har kun få forslag: Det er sjældent, at blærebetændelser skyldes dårlig hygiejne, så du skal faktisk passe på, at du ikke overdriver med vask og sæbe!

Du bør drikke ét glas tranebærsaft dagligt – det helbreder ikke en blærebetændelse, men det er godt for at forebygge.

Hver gang du går til læge med symptomer på blærebetændelse, bør din læge absolut dyrke din urin og kun behandle ved klar ”signifikant bakteriuri” (lægen forstår, hvad hermed menes). Hvis han/hun finder bakterier, må du kun få behandling, hvis du faktisk har symptomer. Et tilfældigt fund af bakterier i urinen kræver ikke antibiotikabehandling.

Endelig kan din læge overveje at give dig forebyggende antibiotika i en lille dosis i tre måneder – f.eks. Trimopan á 100 mg, én tablet ved sovetid.

Jeg beklager, at jeg ikke har et mirakelmiddel, men jeg håber noget af ovenstående kan være til hjælp.

God bedring.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi  

Sidst opdateret: 21.07.2014
Annonce