Annonce

Hvorfor opfører min smagssans sig mærkeligt, efter jeg har været syg?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Kan man få en virus eller lignende i tungen? Årsagen til mit spørgsmål er, at jeg for snart to måneder siden havde en hård omgang influenza. Bortset fra forkølelse og ondt i halsen havde jeg dog også det symptom, at jeg absolut intet kunne smage - og jeg mener virkelig intet. Cola smagte som danskvand, og stærk mad kunne jeg udelukkende mærke var stærkt i maven.

Nu er det noget tid siden, og jeg har fået min smagssans tilbage - eller næsten da. Her de seneste par uger har jeg oplevet noget ret mystisk. Hver gang jeg spiser noget, har det en form for bismag, sådan lidt røget eller forkullet. Det er meget gennemtrængende blandt andet ved appelsinjuice.

Hvad i alverden kan det være, og hvad kan jeg gøre ved det? Af og til kommer der også pludselig en fornemmelse af noget peberlignende på min tunge, men det går væk igen efter cirka et minuts tid.

Jeg er udmærket klar over, at det lyder meget mystisk, men jeg håber, du kan fortælle mig, hvad årsagen måske kan være, og hvad jeg kan gøre for at få alle mine smagsløg og -sanser tilbage.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Jeg tror helt bestemt, at du har været så uheldig at få en svampeinfektion i munden i forbindelse med den influenza, som du har haft. Dit immunsystem har været nedsat i forbindelse med influenzaen, og derfor har der været grobund for mundsvamp.

Hvis du ellers er sund og rask, kan en svampeinfektion nemt kureres med forskellige lokale behandlinger – eventuelt systemisk behandling med nogle kapsler. Derfor må du enten opsøge egen tandlæge eller læge, som måske før behandling vil tage et skrab for at bekræfte, at det drejer sig om en svampeinfektion, og såfremt prøven viser svampe, vil han/hun udskrive den relevante behandling til dig.

Efter en til to ugers behandling er jeg sikker på, at din smagssans vil normaliseres.

Held og lykke!

Med venlig hilsen

Anne Pedersen

Specialtandlæge, dr. odont.

Sidst opdateret: 09.09.2014
Annonce