Annonce

Hvorfor lugter min ånde af afføring?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er ved at være godt desperat! Jeg har gennem seks år lidt af dårlig ånde, som i rigtig dårlig ånde.

Det startede for seks år siden, da jeg arbejdede i butik. Jeg bemærkede, at nogle kunder sagde, at der lugtede af afføring. Jeg var selvfølgelig overbevist om, at det ikke havde noget med mig at gøre, selvom jeg var den eneste lige ved siden af dem.

Jeg har rigtig ofte fået fortalt af min tidligere kæreste, at jeg havde dårlig ånde. Noget jeg selvfølgelig begyndte at være opmærksom på. Problemet er bare, at når man konstant har dårlig ånde, vænner lugtesansen sig til lugten.

Jeg læste på nettet, at det muligvis kunne være på grund af refluks og tog kontakt til min læge, som henviste mig til nogle undersøgelser. Jeg har været til forskellige undersøgelser for eksempel gastroskopi og pH måling med en sonde i 24 timer. Disse viste egentlig ikke noget nævneværdigt. Jeg mener, at de fandt en smugle forsnævring ved min lukkemuskel ved gastroskopien.

Jeg har prøvet et par syredæmpende præparater, som jeg egentlig ikke synes hjalp. De symptomer der er beskrevet ved refluks har jeg nogle af, for eksempel lidt brændende fornemmelse bagerst i munden og opstød. Jeg har som voksen aldrig været i stand til at bøvse, hvilket gør mig meget oppustet og utilpas. Hvis jeg er meget oppustet, kan jeg stikke to fingre i halsen og på den måde hjælpe en bøvs på vej.

Jeg er også blevet henvist til Øre-, Næse-, Halslæge, som sagde, at alt så fint ud. Jeg går regelmæssigt til tandlæge, bruger tandtråd, mundskyl med videre. Jeg har aldrig haft et hul, eller andre problemer med munden.

Det er svært at finde ud af, hvornår jeg har dårlig ånde. Jeg har prøvet at skrive ned hvad jeg har spist og se om jeg kunne finde et mønster, hvilket jeg ikke har kunne. Stærk, fed mad har jeg prøvet at undgå, men intet synes at hjælpe. Jeg spiser sundt og træner.

I løbet af én weekend har jeg fået fortalt, at jeg direkte lugter af afføring ud af munden af fire forskellige personer. Det hele har bevirket, at jeg ikke bryder mig om at være tæt på folk, og undlader at snakke direkte med dem. Hvis jeg endelig er tæt på folk, holder jeg vejret.

Det hele påvirker mig meget psykisk, da jeg konstant bliver mindet om det og er tvunget til at "holde på mig selv". Jeg får tit min mor til at tjekke min ånde, den lugter oftest meget dårligt eller af afføring.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Jeg kan virkelig godt forstå, at din dårlige ånde påvirker dig psykisk i omgangen med andre mennesker. Hos cirka 90 % af alle med dårlig ånde, skal årsagen findes i munden og hos de resterende skyldes den dårlige ånde almensygdomme, indtagelse af visse lægemidler samt drikke- og fødevarer. Da det virker som om du er grundig undersøgt af mave-tarmkanalen og af Øre-, Næse-, Halslæge, hælder jeg til, at årsagen til din dårlige ånde skal findes i munden.

Den for mig mest oplagte grund til din dårlige ånde er, at du kunne have betændelse i en tandkødslomme omkring en visdomstand, som ikke kan komme frem på grund af pladsmangel. Der kan samle sig rigtig mange forrådnelsesbakterier i en tandkødslomme, som man ikke selv har mulighed for at rense, hvorfor der kan opstå en virkelig dårlig lugt. Dette er en ganske hyppig grund til dårlig ånde hos unge mennesker. Derfor synes jeg du skal få din tandlæge til at undersøge alle dine tandkødslommer grundigt – specielt omkring eventuelle frembrydende visdomstænder.

Jeg håber virkelig for dig, at din tandlæge kan finde årsagen til din ”invaliderende” dårlige ånde!

Med venlig hilsen

Anne Pedersen

Specialtandlæge, dr. odont.  

Sidst opdateret: 09.10.2014
Annonce