Annonce

Smerter og belægninger på tungen, hvad kan det skyldes?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har efter tre måneders behandling med bredspektret antibiotika på grund af mistanke om modicforandringer (irritationstilstand i ryghvirvlerne, red.) fået smerter i munden.

De kom godt en måned efter jeg var ophørt med at tage antibiotikaen og i forbindelse med en lang flyvetur. Smerterne er i og på tungen. De startede ovenpå, fra spidsen og indad og senere også ned af siderne. Smerterne er efterhånden aftaget noget og findes nu mest på siderne og under tungen. Det er ikke lige slemt hele døgnet, for eksempel er de værst om eftermiddag/aften og svagest om morgenen og allerværst når jeg spiser.

For ti dage siden stoppede jeg med at bruge en mundgel og tungebørstning, da jeg troede, at smerterne blev meget værre af dette. De blev dog tværtimod lidt bedre. Jeg har derfor passet meget på ikke at børste tunge og mund herefter.

Det er som om, at der indimellem er betydelige belægninger bagerst på tungen. Specielt er der smerter efter spisning af slik. Det er meget afhængigt af hvad jeg spiser. Alt med sukker øger smerterne og giver næsten øjeblikkeligt hvidlige belægninger som let børstes væk.

Jeg har smagsforstyrrelser i munden og har nedsat smag for salt. Der sker bedring når jeg drikker danskvand.

Mit spørgsmål er, om I tror det er svamp eller "burning mouth syndrome" (en brændende fornemmelse i munden/tungen, der på trods af en række undersøgelser ikke kan forklares, red.)? Om I vil anbefale mundskrab med dyrkning og resistens bestemmelse? Om der er medicin der kan anvendes som jeg ikke har prøvet?

Andre gode råd inden jeg bliver vanvittig er også værdsat.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Tak for dit spørgsmål. Hvis du har haft svamp i munden må det være forsvundet nu, efter at du har fået diverse svampekure og jeg synes ikke der er grund til, at du får foretaget mundskrab, når belægningerne på tungen primært kommer efter at du har spist søde sager.

Jeg tror dine smerter i tungen skyldes, at du laver tungepres – altså ubevidst presser tungen ud mod tænderne. Herved kan de steder på tungen som presses ud mod tænderne blive meget følsomme, fordi slimhinden på de nævnte steder bliver ekstra tynd.

Det kan selvsagt medføre smerter ved spisning af diverse fødevarer, samt også smagsforstyrrelser. Jeg tror som sagt, at dine gener skyldes, at du laver tungepres om dagen. Det passer med, at dine gener er mindst om morgenen. Så jeg synes du skal prøve at lægge mærke til, om ikke det er denne ubevidste uvane, du har fået.

Den kan være virkelig vanskelig svær at komme af med. Men man kan ikke lave tungepres, når man har noget i munden. Derfor vil jeg anbefale, at du begynder at tygge tyggegummi eller bruge pastiller – naturligvis sukkerfrie. Men det allervigtigste er, at man bliver bevidst om uvanen.

Jeg tror, jeg har ret i, at du laver tungepres, men belægningerne på tungen har jeg desværre ingen forklaring på.

Held og lykke!

Med venlig hilsen

Anne Pedersen

Specialtandlæge, dr. odont  

Sidst opdateret: 19.12.2014
Annonce