Annonce

Røget hash under graviditet, kan det have skadet barnet?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Vi har for nyligt fundet ud af, at min kæreste er gravid, hvilket er stort og fantastisk! Min kæreste og jeg har røget lidt hash før vi kendte til graviditeten, men er dog ikke afhængige. Hun er otte uger henne og vi ryger selvfølgelig ikke mere, heller ikke smøger! Det er vores første barn.

Mit spørgsmål er: Kan det have påvirket barnet? Og nu når vi selvfølgelig holder os helt fra det, kan en eventuel skade nå at blive "rettet op"? Vi er lidt bekymrede, men ønsker dette barn meget.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Tak for din mail og tillykke med det kommende forældreskab.

Rygning af cannabis er generelt en dårlig ide - naturligvis specielt under graviditet. Det, som kaldes organogenesen, hvilket betyder den grundliggende udvikling af organerne udfra æg- og sædcellen , sker groft sagt indenfor de første 12 uger efter befrugtningen, hvilket gør denne periode til en for fosteret meget sårbar periode. Dette illustreres blandt andet i, at det er i den periode, at langt de fleste spontane aborter indtræffer, og hvis der sker en fejludvikling her, vil det ofte have store konsekvenser for barnet.

Som svar på dit spørgsmål må jeg sige: Det er endog meget svært at udtale sig om. Jeg vil dog tro, at hvis I kun har røget en lille smule, så er risikoen nok begrænset, men det er naturligvis bydende, at I ikke ryger mere - heller ikke cigaretter! På spørgsmålet om, hvorvidt en skade kan rettes op, så er svaret både af- og bekræftende. Man ved eksempelvis, at rygere føder mindre børn og det kan tænkes, at jeres foster er lidt mindre end det ville have været, hvis ikke din kæreste havde røget, men når nu der er godt 30 uger tilbage af graviditeten, så kan fostret muligvis nå, at "vokse sig til" - altså indhente den vækst, som barnet var bagud.

Omvendt er det, hvis rygningen har medført en misdannelse af et organ; så kan tiden ikke kompensere for misdannelsen. Jeg vurderer dog, at risikoen for blivende skade, er forholdsvis begrænset.

Held og lykke med den fortsatte graviditet og det kommende forældreskab.

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 10.03.2015
Annonce