Annonce

Jeg har skoliose. Vil det have indflydelse på min graviditet?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en kvinde på 32 år. Jeg fik konstateret skoliose (s-formet ryg) da jeg var 13 år gammel, hvor man målte min ryg til at være omkring 35 grader.

Jeg gik til undersøgelser i flere år, har gået med korset og lever egentlig fint med det til dagligt. Jeg oplever dog rygsmerter, hvis jeg for eksempel belaster min krop med tunge løft.

Mit spørgsmål går på, at min kæreste og jeg indenfor en overskuelig fremtid påtænker at få børn. I den forbindelse vil jeg meget gerne vide følgende: Kan skoliosen skade eller påvirke en graviditet? Kan skoliosen blive værre som følge af en graviditet? Kan jeg gøre noget ud over det sædvanlige for at forberede min krop på en graviditet i form af træning/kosttilskud eller lignende? Kan skoliosen påvirke eller ligefrem hindre en naturlig fødsel?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

For at du kan få endegyldigt svar på dine spørgsmål, bliver du nødt til at blive undersøgt, og du bør lade din læge henvise dig til en specialist.

Skoliose er en "skævhed" i ryggen, så rygsøjlen set bagfra kan have form af et C eller et S. Denne afvigelse fra den "lige" rygsøjle kan udmåles i grader.

Som hovedregel siger man, at det er kun er skolioser med en vinkel på mere end 30 grader, der kan forværres senere i livet. Din er angiveligt udmålt til 35 grader, da du var 13 år. Så teoretisk set har du en risiko for, at det kan forværres.

Derudover kommer der også nogle gange en rotation i rygsøjlen , som for eksempel kan bevirke, at det ene skulderblad prominerer (drejer) mere frem end det andet, eller giver andre "skævheder". Det beskriver du ikke, om du har.

Jeg tror som sådan ikke, at din graviditet påvirkes af skoliosen, hvis du dermed tænker på, at barnet kan tage skade. Men der er en risiko for, at du kan få rygsmerter og måske skal aflaste (ligge mest muligt) i en kortere eller længere periode. Som nævnt kan der være en risiko for, at din skoliose forværres af graviditeten. I nogle tilfælde vil man anbefale, at fødslen foregår ved kejsersnit.

Ud over at passe din rygtræning og leve almindelig sundt, kan du ikke gøre så meget.

Jeg kan desværre ikke give dig et mere præcist svar uden at have set dig i virkeligheden.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædi- og idrætskirurgi

Sidst opdateret: 28.04.2015
Annonce