Annonce

Er det en spiseforstyrrelse med mavesmerter og opkastning?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en pige på 18 år, som i halvandet år har haft gentagne episoder med opkast, kvalme og mavesmerter en gang hver måned.

Jeg har vist også en form for "spiseforstyrrelse", men det er ikke slemt. Jeg tvinger for eksempel ikke mig selv til at kaste op (tværtimod hader jeg at kaste op), jeg har ikke spiseflip, men jeg undlader at spise nogle måltider, for eksempel morgenmad eller frokost, for at få mindre kalorier (jeg vil ikke tage på, og vil faktisk gerne tabe mig.)

Når jeg endelig spiser, er det mest sundt og fedtfattigt mad som for eksempel kylling, rugbrød eller salat. Jeg spiser næsten aldrig slik, kager eller fastfood. Hvis jeg endelig gør, sørger jeg for at forbrænde det dagen efter. Jeg får cirka 1000 - 1300 kalorier hver dag, og jeg træner i fitness to gange om ugen.

Jeg ved ikke, om mine maveproblemer kunne have noget at gøre med mine spisevaner eller livsstil?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Jeg kan med det samme sige, at du spiser alt for lidt. Man skal huske på, at alle de forskellige organer i kroppen behøver daglig næring, lige fra hjerne til hjerte til tarmen, for at kunne fungere vel. Man har heller ikke den energi, man skal have.

Dit BMI er 16.38. Det vil sige, at du er undervægtig. Svarende til din højde, som du har noteret i de yderlige oplysninger, du har givet os, og din alder, skulle du veje mellem 47 og 52 kg. Du vejer kun 43 kg, og vil i øvrigt gerne tabe dig yderligere!! Du undlader at spise morgen og middag!

Svarende til din højde og nuværende vægt burde dit kalorieindtag være cirka 2.000 kalorier i døgnet. Du forsøger således helt bevidst at blive tynd!

Når man indtager så lidt mad, vil afføringen blive meget fast og bevæge sig langsomt gennem tarmsystemet, så der er dage imellem, at der er afføring. Det kan ind imellem medføre mavesmerter, utilpashed og opkastninger, da der jo så har ophobet sig afføring i tyktarmen. Hvis denne tilstand består i lang tid (år), kan det være vanskeligt at få tarmen til at fungere normalt igen.

Mit bedste råd er derfor, at du skal søge professionel hjælp, da det formentlig drejer sig om en spiseforstyrrelse, som man ikke kan forvente at klare alene med den nødvendige vægtøgning med videre.

Du bør derfor henvende dig til din egen læge i første omgang og tage dette svar med.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Speciallæge i mave-tarmsygdomme

Dr.med. et ph.d.

Sidst opdateret: 28.04.2015
Annonce