Kære Netdoktor
Jeg er 20 år og i den uheldige situation at have fået konstateret herpes genitalis. Jeg har lige haft mit første udbrud med alle de klassiske symptomer – jeg har ligeledes været i behandling (en tabletkur) - og er nu symptomfri.
Jeg er dog i tvivl om, hvordan jeg har fået det! Er det for det første helt sikkert, at det er noget, jeg er blevet smittet med? Eller kan kroppen godt selv være skyld i denne type herpes, på grund af for eksempel dårligt immunforsvar?
Jeg har en kæreste, og han har ingen symptomer – alligevel tror jeg, det er ham, som måske har smittet mig, idet han er den eneste, jeg har haft ubeskyttet sex med. Jeg har dog én gang for længe siden været ude for et sprunget kondom med en tidligere partner – det kan måske også være ham, der har smittet mig? Jeg tænker dog, at chancen for, at det er min kæreste, som har smittet mig, er størst.
Jeg har læst, at mange kan have herpes liggende latent (inaktivt, red.) i kroppen uden at have symptomer og på den måde ikke være klar over, at de er smittede– er det rigtigt?
En anden ting som undrer mig, er at jeg med begge fyre har haft oralsex, men jeg har aldrig i mit liv haft et forkølelsessår ved munden, altså type 1 herpes. Hvordan kan det være? Er det muligt, at jeg har antistoffer (proteiner, kroppen danner mod fremmede molekyler. Antistoffer er vigtige i forsvaret mod infektioner, red.) mod denne type herpes og derfor ikke får det?
Min største bekymring går nu på, hvordan jeg skal forholde mig fremover! Skal min kæreste og jeg bruge kondom resten af livet? Og beskytter det overhovedet nok?
Jeg tænkte på at få min kæreste testet for, om han har det (også selvom han ikke har nogle symptomer). Hvis vi begge er smittet, kan vi vel fortsat have sex uden kondom, eller hvad? Er der desuden nogen mulighed for at medicinere forebyggende?
Med venlig hilsen
En Spørger
Kære Spørger
Først lige et par ord om Herpes genitalis af hensyn til andre, som læser mit svar til dig. Du er jo selv godt orienteret.
Sygdommen skyldes Herpes simplex virus, som findes i to former. HSV-1, som er den hyppigste form og som oftest er begrænset til mund og læber - forkølelsessår - og HSV-2, som især findes på kønsdelene. Virus overføres ved direkte kontakt med en person, som har eller har haft infektionen, Det kan konstateres livslangt, idet kroppen danner antistoffer mod virus.
80 procent af den voksne befolkning har antistoffer mod HSV-1 og er smittet allerede i børnehavealderen, 25 procent har HSV-2 antistoffer og er smittet i forbindelse med seksuel aktivitet i det voksne liv. Herpes genitalis skyldes altså hovedsagelig HSV-2, men i de senere år er HSV-1 tilsyneladende flyttet med, måske i forbindelse med oralsex. Men lad det nu ligge.
Du har lige haft et udbrud med“alle de klassiske symptomer, som kort kan beskrives ved rødme, hævelse, små væskefyldte blærer, svie, kløe og smerter i skridtet. Blærerne tørrer efterhånden ind og generne aftager i løbet af to til tre uger. Udbruddet viser sig altså på kønsorganerne (mænd og kvinder) - men også i hele skridtet og måske også bagud mod endetarmen.
Diagnosen kan stilles ved podning fra væske i blærerne - men altså også livet igennem ved blodprøver. Er man“positiv, så har man haft det - men det siger intet om, hvornår man er smittet.
I den akutte fase er det meget ubehageligt for de fleste. Men lusket er det, at ikke alle, der smittes, mærker noget til det. Det er derfor stort set umuligt at hindre udbredelsen af virus.
Det gode er dog, at selv om der er nogle (få) der gang på gang får nye ubehagelige udbrud af sygdommen, som kan "reaktiveres", uden at man på ny er udsat direkte for smitte, så lever næsten alle et ubekymret liv med antistofferne i blodet og uden synlige eller følelige tegn på infektionen.
Der er ikke noget at gøre ved det. Sex i den akutte fase frarådes. Kondombrug giver ingen ekstra sikkerhed. Behandling, som lindrer symptomerne i den akutte fase er effektiv, især hvis den iværksættes hurtigt. Forebyggende behandling kan blive aktuel i specielle situationer.
Du spørger om, hvordan du har fået det og fra hvem? Ingen kan svare dig. Lad os hellere sige, at vi smitter hinanden allesammen en gang imellem. Lad ikke dit liv eller sexliv dirigere eller regulere af tanker om herpes smitteveje.
Noget andet er selvfølgelig, at vi alle sammen skal forsøge at holde hovedet koldt, hvis vi bevæger os ud over de sædvanlige grænser og udsætter os for mulig smitte med sex-sygdomme i det hele taget. Og dér er kondomet stadig den bedste ven og hjælper. Husk det - både piger og drenge.
Med venlig hilsen
Erik Fangel Poulsen
Speciallæge i kvindesygdomme
Sidst opdateret: 13.05.2015