Annonce

Er tandblegning skadeligt for tænderne?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har længe gået og overvejet at få bleget mine tænder. Er det farligt?

Jeg synes jeg har hørt, at det forringer tænderne, eller måske mere præcist tændernes styrke. Er det korrekt? Er der i de senere år kommet blegeprodukter/midler på markedet der er mere skånsomme for ens tænder end andre?

Jeg ved man kan købe diverse blegemidler på nettet, men hvis jeg skal have det gjort, skal det være hos en tandlæge, der ved hvad han/hun laver.

Mine spørgsmål er derfor om det er skadeligt for tænderne at blive bleget, og på hvilke måder kan det foregå, hvad anbefaler I som eksperter?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Det er normalt ikke farligt at få bleget sine tænder, men der er dog den risiko ved tandblegning, at den kan føre til øget tendens til misfarvning af tandemaljen. Så selv om blege-behandlingen kan gentages, risikerer man måske efter påbegyndt blege-behandling nærmest at bevæge sig ind i en ond cirkel, hvor blegningen må gentages hyppigere og hyppigere på grund af en tiltagende tendens til misfarvning.

Man skal også være varsom med at få foretaget tandblegning, hvis der er blottede tandhalse og/eller kraftigt slid af tænderne, da tandbenet synes at blive lidt mere skrøbeligt efter blegning.

Ved tandblegning vil der ved første besøg hos tandlægen tages aftryk af tænderne, hvorefter der fremstilles en skinne som passer præcist til tænderne med plads til blegemidlet på den synlige del af de tænder som skal bleges. Til blegningen anvendes en gel eller pasta, som indeholder brintoverilte. Gelen kommes i den individuelle skinne og blegetiden er 1-2 timer, eventuelt fordelt over nogle gange.

Håber dette var svar på dine spørgsmål.

Med venlig hilsen

Anne Pedersen

Specialtandlæge, dr. odont.

Sidst opdateret: 20.05.2015
Annonce