Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Tænder og mund

Tandbylder

En tandbyld kaldes en 'absces' på lægelatin. Det er en betændelse (infektion), som skyldes bakterier fra tænder eller tandkødslommer.De første symptomer er ofte en fornemmelse af spænding og dunken i området, som er ømt, hvis man trykker på det.

Opdateret: 30. Maj 2012

Hvad er en tandbyld?

En tandbyld er en ansamling af betændelse (matrie, pus), som vokser sig større over nogle dage og gør ondt. Smerterne tiltager, fordi det spænder mere og mere i vævet omkring hævelsen. Vævet kan til sidst ikke holde trykket tilbage, der går hul på bylden – en såkaldt fistel opstår - og betændelsen løber fra. De egentlige smerter forsvinder, men erstattes af en ømhed i området. Det er vigtigt at finde og få fjernet årsagen til tandbylden. Får man ikke fjernet årsagen, kommer tandbylden nemlig igen.

Hyppighed

DEBAT

Har du problemer med dine tænder - og brug for et godt råd til at tackle det?

I NetDoktors debatter kan du udveksle erfaringer og gode råd med andre brugere.

Debat om tænder og mund

Der er heldigvis ikke mange, som har oplevet at have en tandbyld. Men tandbylder kan komme hos os alle, uanset hvor godt vi passer på vores tænder, men opstår oftest hos dem, som ikke jævnligt går til tandlæge.

Hvorfor får man en tandbyld?

En tandbyld opstår i dødt væv, hvor der er bakterier til stede. Bakterierne lever af det døde væv og danner betændelse. Er der ikke frit afløb for betændelsen, hober den sig op i vævet og bliver til en byld.

Tandbylder ses oftest ved:

 • Rodbetændelse, hvor tandnerven er død.

 • Parodontose, hvor noget af tandens støttevæv er dødt

 • Tænder, som er på vej frem, men hvor det normale frembrud forhindres. Det kan for eksempel være en visdomstand, der ikke er plads til i kæben.

Særligt udsatte grupper

Tandbylder kan komme hos os alle, uanset hvor godt vi passer på vores tænder. Men nogle er helt klart mere udsatte end andre. Det er personer, der har:

 • dårligt vedligeholdte tænder

 • sukkersyge – specielt hvis den ikke er velreguleret

 • alle former for nedsat immunforsvar

Hvordan føles en tandbyld?

Symptomerne ved en tandbyld kan være:

 • Rødme

 • Hævelse

 • Ømhed ved synkning

 • Ømhed og hævelse under kæben

 • En strammende fornemmelse, der udvikler sig til voldsomme dunkende smerter

 • Feber

 • Dårligt almenbefindende

Faresignaler

Det er vigtigt, at en tandbyld behandles i tide. Det er på høje tid at søge behandling, hvis man oplever:

 • Dårligt almenbefindende

 • Feber

 • Hævelse op mod øjet

 • Ømhed ved synkning

 • Ømhed og hævelse under kæben

Hvis der går hul på bylden, får man det straks bedre. Men hvis årsagen ikke er fjernet, kan bylden komme igen når som helst.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvad kan man selv gøre?

Hvis man kan komme til - og ellers har mod på det, kan man selv prikke hul på bylden med en nål el. lign. efter at have "steriliseret" den over en flamme.

Det er vigtigt at gå til tandlæge, hvis man har en begyndende tandbyld. Årsagen kan nogle gange findes ved undersøgelse med almindelige tandinstrumenter, men som regel er det nødvendigt at tage et røntgenbillede.

Hvordan behandler man en tandbyld?

Behandlingen sigter i første omgang mod at skabe frit afløb for betændelsen, sikre at betændelsen ikke spreder sig og stoppe dannelsen af yderligere betændelse.

Ofte kræver behandlingen, at der bliver givet en eller anden form for penicillin. Når der er kommet en tandbyld, drejer det sig om hurtigst muligt at få betændelsen ud. Der skæres hul på bylden og smerterne lindres. For at bevare afløbet kan det være nødvendigt at indlægge et dræn. Drænet skal skiftes dagligt indtil der ikke er mere betændelse tilbage. Først herefter kan den egentlige behandling begynde.

Behandlingen vil i øvrigt afhænge af tandbyldens årsag:

Tandrodsbetændelse

Tandrodsbetændelse skyldes normalt en død tandnerve. Der skal derfor i første omgang lukkes op ind til nerven. Herved kan betændelsen og det døde væv komme ud. Da tandrodsbetændelse skyldes en død tandnerve, må resterne af den døde nerve fjernes af tandlægen. Det gøres med nogle tynde file, som kan komme op i den tynde rodkanal. Herefter forsegler tandlægen rodkanalen og bygger tanden op med en fyldning eller en krone.

Parodontose (paradentose)

Ved parodontose, er det i første omgang vigtigt, at tandkødslommen bliver renset fri for bakterier og betændelse. Herefter skyller tandlægen tandkødslommen med en desinficerende væske og lægger en desinficerende gel ned i tandkødslommen. Skyldes tandbylden parodontose, er det parodontosen, som skal behandles.

Frembrydende tand

Ved betændelse omkring en tand, som er på vej frem, skyller tandlægen i første omgang betændelsen væk. Herefter lægges en desinficerende gel ned omkring den del af kronen, som er på vej op. Der er ofte ikke plads til, at visdomstænderne kan komme helt frem. De vil derfor tit være årsag til en tandbyld. Når betændelsen er helt væk skal tanden fjernes af egen tandlæge eller af en specialtandlæge i kæbekirurgi.

Hvordan er forløbet?

Bliver årsagen til tandbylden fjernet i tide, kommer der normalt ingen følger. Hvis en tandbyld derimod ikke bliver behandlet korrekt og i tide, kan betændelsen sprede sig med blodet. Betændelsen kan i så fald sætte sig i lunger, hjerte eller hjerne, og være årsag til en livstruende tilstand.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.