Annonce

Har min kæreste en depression?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en mand på 34 år. Min kæreste og jeg har været sammen i flere år og vi har to små børn sammen. Vi har haft det godt sammen hele tiden, men lige før jul oplevede jeg, at min kæreste blev mere stille og indesluttet.

Jeg spurgte hende, hvad der var i vejen, men det vidste hun ikke. Jeg lod det være og tænkte, at det sikkert ville gå i sig selv igen. Jeg oplever dog fortsat, at hun er indesluttet og meget lidt kontaktsøgende. Jeg har spurgt, om det har noget med os at gøre, men det tror hun ikke. Hun oplever dog selv, at hun tager afstand fra mig.

Jeg har læst lidt om depression, da jeg synes jeg ser mange signaler der peger i den retning: Hun er selvkritisk, utilfreds med sig selv og har et dårligt selvbillede. Hun er meget sløv og træt og har haft perioder på det sidste med dårlig søvn (hun vågner midt om natten, kan ikke sove i flere timer derefter og er sjældent veludhvilet, selvom hun har sovet længe). Hun har ikke lyst til at være social og siger hun bliver stresset i sociale situationer (det går dog rigtig fint på hendes arbejde).

Hun tager ikke initiativ til nærhed med mig i form af kys eller kram og det er som om, at ligegyldigt hvornår jeg prøver så orker hun det ikke, eller ønsker det ikke. Hun har lidt lyst til sex. Hun har tabt sig en del det sidste stykke tid.

For 6-7 måneder siden var hun rigtig glad for, hvordan vi havde det og vores situation generelt, så jeg tror ikke umiddelbart det er på grund af os, at hun har det som hun har nu, men man tænker jo sit, når man ikke kan få en forklaring.

Jeg har spurgt hende om hun tror hun har det skidt, fordi hun synes det går dårligt mellem os, eller om hun føler det går dårligt mellem os fordi hun i har det skidt. Hun siger hun måske generelt bare ikke har det så godt. Jeg har også spurgt hende, om hun ser mig mere som en ven end kæreste, men selvom hun siger hun ikke får sommerfugle i maven, når hun ser mig, ser hun ikke på mig som bare en ven.

Hvad tænker I? Er hun deprimeret eller er hun træt af mig? Er det normalt, at folk som er deprimerede bliver ligeglade og kun viser få følelser til deres partner? Og hvorfor har hun det så godt på sit arbejde? Er det fordi hun er beskæftiget og måske slipper for at tænke på, at hun ikke har det godt? Kan hun mon være træt og slap på grund af noget med hendes stofskifte eller mangel på noget i kroppen og som konsekvens af dette er blevet deprimeret?

Jeg begynder at blive lidt trist og var det ikke fordi vi havde små børn sammen havde jeg måske nok valgt at afslutte forholdet.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Tak for din mail. Der står virkelig meget på spil for dig og din familie, så det er vigtigt, at du har henvendt dig – for noget skal der bestemt gøres.

Det lyder helt bestemt, som om din samleverske har en depression, selvom det er mærkeligt, at hun fungerer godt på sit arbejde. Så noget kunne tyde på, at det også handler om jeres forhold, og det er vel også svært for hende at kunne fungere som mor.

Derfor må du tale med hende om, at hun har brug for hjælp, og I må kontakte en psykolog, der kan tale med hende om, hvordan hun kan få det bedre. Og således at jeres familie kan få det bedre, for hendes depression berører jo jer alle.

I første omgang vil jeg råde til, at din samleverske får nogle individuelle samtaler med en psykolog, og du må gøre hvad du kan for at motivere hende til at få hjælp, idet du ikke kan klare at se hende have det så dårligt, og du kan også være bekymret for, hvordan hendes dårlige tilstand påvirker virker jeres børn.

Når hun forhåbentlig bliver mere bevidst om, hvad der sket i hende og får den nødvendige hjælp, ville det være godt, om I sammen gik til nogle samtaler hos en parterapeut, således at I sammen kan tale om og få støtte til, hvordan I kan finde tilbage til det gode forhold, I tidligere har haft med hinanden.

Med venlig hilsen

Birgitte Winkel

Samlivsterapeut og Socialrådgiver

Sidst opdateret: 09.07.2015
Annonce