Annonce

Er jeg deprimeret og kan jeg få hjælp?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg skriver fordi jeg er i en situation, hvor jeg er i tvivl om jeg skal gøre noget. Jeg kæmper virkelig med mine følelser. Jeg er ked af det hele tiden. Jeg er rigtig dårlig til at tage imod hjælp, jeg føler ikke et behov for "at snakke om tingene" og jeg vil generelt ikke belaste andre med hvordan jeg går og har det. De fleste har også ting de går og kæmper med og jeg har bare lært af erfaring, at det kun gør dem jeg har sagt noget til mere kede af det.

De sidste fem år har mit liv været noget rod, på alle områder og min teori er, at det efterhånden er alle de oplevelser, der har hobet sig op. Jeg føler, at bægeret er fyldt. Det sidste halve år har jeg grædt hver dag - jeg ved ikke altid hvorfor. Jeg græder over ingenting, for eksempel græd jeg i går, fordi jeg ikke kunne finde mine nøgler. Det er latterligt.

Nogle gange kan jeg slet ikke trække vejret, mit hjerte banker hurtigt og jeg bliver helt svimmel (når jeg bliver rigtig ked af det.) Jeg sover dårligt. Jeg har mareridt. Jeg er træt hele tiden, mere end hvad jeg føler er standarden for en gymnasieelev. Nogle gange kan jeg ikke koncentrere mig. Jeg orker ofte ikke at være sammen med mine venner. Jeg føler mig belastende og irriterende. Jeg har ofte ingen appetit, men spiser dog alligevel da jeg ved, at det ikke hjælper noget at lade være. Jeg er desuden virkelig irritabel.

Til trods for alt det jeg lige remsede op, så har jeg stadig god selvtillid, jeg har hverken selvmordstanker eller føler at mit liv ikke er værd at leve. Jeg har da også gode dage og det er jo ikke fordi, at jeg aldrig har det sjovt længere. Jeg tænker bare stadig ikke, at det er normalt at være så nedtrykt i så lang tid.

Mit spørgsmål er sådan set: Kan det være en let depression? Hvis ikke skal jeg nok finde en måde at klare mig, men jeg føler bare efterhånden, at jeg er nødt til at vide om der måske er noget om snakken. Jeg er virkelig i tvivl om jeg bare skal holde ud, eller om der rent faktisk er nogen der vil tage dette seriøst.

Jeg gider ikke gå og have det sådan længere, da det forstyrrer min hverdag. Jeg har bare svært ved at sige det højt - dels fordi, at jeg virkelig er i tvivl om det overhovedet er noget jeg bør tage seriøst, og dels fordi jeg ikke vil lade det gå ud over andre. Min mor har desuden lige mistet sit job, så jeg føler ikke jeg kan bede hende betale for psykolog og jeg ved heller ikke om det kan hjælpe mig, da jeg ikke føler det er det, der hjælper mig - altså at snakke om tingene.

Jeg håber det hele giver mening.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Tak for din mail i hvilken du forklarer, hvordan du har det og hvordan du har haft det gennem længere tid. Du spørger selv, om det kan være en depression, og det tror jeg er et godt gæt. Du kan læse lidt mere om depression her.

Når du er ked af det hele tiden og græder hver dag, føler dig belastende og irriterende, ja, så går det jo ikke. Jeg bemærker, at du også skriver, at du får anfald hvor dit hjerte banker og du ikke rigtigt kan trække vejret. Det lyder som angst - angst er et hyppigt optrædende ledsagende symptom hos mennesker med depression.

Du spørger, om det er noget du skal tage seriøst og om andre vil tage det seriøst. Svaret hertil er klart: JA! Jeg håber, at du oplever, at du bliver taget seriøst her på Netdoktor - men du skal også selv tage dig seriøst. Nu har det varet længe nok og som du skriver, så påvirker det din hverdag. Det betyder du først skal læse om depression i linket og derefter bestille en tid til konsultation hos din praktiserende læge og tale med ham eller hende om hvordan du har det.

Derudover skal du tro og håbe på, at du kan få det bedre. Langt de fleste depressioner kan behandles, men det kræver, at man får den rigtige behandling, der kan være enten samtaleforløb, medicin eller en kombination af de to.

Derudover er det vigtigt, at du er endog meget restriktiv med alkohol, når du har det sådan. Til gengæld kan du med fordel dyrke motion og sikre, at du får sovet stabilt og gerne 8 timer hver nat.

Med ønsket om alt godt fremover og god bedring

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 13.03.2015
Annonce