Annonce

Er det en udfalden hæmoride, jeg har?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

For to uger siden var jeg til lægen, da jeg havde opdaget en bobbel ved endetarmsåbningen samt lidt blødning ved hård afføring (forstoppelse). Lægen sagde efter undersøgelsen, at det var en slimhinde der var hoppet ud og at der var en rift. Jeg fik noget creme udskrevet på recept, og fik besked på at smøre det på to gange dagligt samt efter afføring i en uge.

Min afføring blev normal igen efter et par dage, hvilket resulterede i ingen hård afføring og ingen blod. Efter ugen var overstået og jeg stoppede med cremen, var alt som det plejede, med undtagelse af den slimhinde der sad udenfor endetarmsåbningen, og som stadig sidder der. Den sidder der som sagt endnu, men den gør ikke ondt, den er ikke øm og jeg har ikke besvær med at sidde, gå eller motionere og der er ingen blod.

Dog ved jeg jo, at den er der, så det er stadig en mærkelig følelse jeg har, når jeg bevæger mig. Min læge sagde ikke noget om, hvornår slimhinden ville forsvinde, hvilket får mig til at tvivle på, om det nu er rigtigt, at slimhinden bare skal sidde der, som den gør nu.

Det skal også nævnes, at jeg kan putte slimhinden tilbage i hullet, men at den hopper ud igen efter jeg har haft afføring. Lægen sagde desuden, at det ikke var en hæmoride, og da min far og søster havde hæmorider, var der voldsomme smerter og meget blod, hvilket der netop ikke er i mit tilfælde.

Mine spørgsmål er så: Er det alvorligt, at slimhinden ikke er gået i sig selv eller forsvundet efter to uger? Bør jeg kontakte min egen læge igen? Eller skal jeg bare væbne mig med tålmodighed og fortsætte de gode mad- og drikkevaner samt regelmæssig motion for at undgå forstoppelse igen?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Hæmorider opstår, når endetarmens slimhinde med de underliggende blodårer bliver løs, og begynder at bevæge sig ud igennem anus, for eksempel ved hård afføring, som du har oplevet. I starten er der smerter og lidt blødning, men det forsvinder, og tilbage er så en rest af hæmoriden, der nu hænger udenfor endetarmsåbningen (anus). Hvis denne del ikke har trukket sig tilbage indenfor åbningen efter nogle uger, vil den vedblive med at være udenfor. Det er ikke farligt, men kan være ubehageligt, som du skriver.

På dette stadium af hæmoridesygdommen er der hverken gode kostvaner, motion eller medicin for eksempel lokale salver, der kan hjælpe. En kirurgisk speciallæge vil kunne fjerne det udhængende i lokalbedøvelse. Det vil efterlade et lille sår, der hurtigt vil hele.

Som du selv skriver, er det vigtigt at undgå forstoppelse, hvor man er nødt til at presse for afføring. Denne skal komme nærmest automatisk af sig selv, når man får trangen til det. De gode kostråd med mange fibre og tilstrækkelig væske til daglig, og rigelig motion vil give en passende afføringskonsistens, så man ikke behøver at presse, og derved kan man undgå at få hæmorider.

General Napoleon havde store udfaldene hæmorider, der var særlig smertende på dagen for slaget ved Waterloo. Måske var det en medvirkende årsag til hans nederlag!

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge, dr.med., ph.d.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 19.01.2016
Annonce