Annonce

Hvilken operation til lyskebrok?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Jeg har et lyskebrok i venstre side, som efterhånden er meget generende. Det er lige før, at jeg ”træder i tarmene”.

Jeg har fået at vide, at der kan opstå ubehagelige komplikationer i forbindelse med en operation, for eksempel smerter.

Jeg er derfor (endnu) ikke blevet opereret. Dog tænker jeg, at af to onder bør man vælge det mindste.

Hvad mener Netdoktor om komplikationerne? Skal, skal ikke? Jeg spørger alle, som kunne tænkes at vide noget om denne operation.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar:

Kære Spørger

Et lyskebrok viser sig som en bule i lysken, der oftest vil være størst, når man står op, og forsvinder, når man ligger ned. Brokket opstår, fordi bughinden presser sig ud igennem en åbning fra bughulen til lyskekanalen (beregnet til sædleder med blodkar), og danner en sæk. Da dit brok øjensynligt er meget stort, indeholder broksækken nok tarme, formentlig en tyktarmsslynge, da det er i venstre side.

Der er principielt to forskellige typer af operationer, man kan udføre:

  1. - Den ældste metode er at åbne op til brokket gennem et snit i området omkring venstre lyske. Broksækken isoleres, tarmen bringes på plads i bughulen, broksækken fjernes, og man indsyer et net (et fremmedlegeme, der tåles af kroppen) til forstærkning, så brokket ikke gendanner sig i fremtiden. Såret lukkes igen.

  2. - Den nyere metode er kikkertkirurgisk, hvor man opererer indefra. Med et instrument med et kamera har man fuldt overblik over indersiden af bugvæggen på en TV-skærm. Ved hjælp af andre instrumenter indført i bughulen gennem små snit trækkes brokket ind i bughulen fra lyskekanalen. Herefter forstærkes indersiden ligeledes med et net. De små sår lukkes.

Afhængig af, hvor operationen foretages vil man anvende enten en rygmarvsbedøvelse eller fuld bedøvelse. Der vil blive givet forebyggende behandling mod blodpropper.

Operation nummer 1 vil utvivlsomt medføre flere smerter end operation nummer 2, men ikke mere end det sædvanligvis kan klares med svage smertestillende midler i en uges tid. For begge operationer gælder, at man skulle kunne fortsætte sin almindelige hverdag.

Kirurgi kan medføre blødning, eller infektion og på længere sigt recidiv af brokket (det vil sige, at det kan komme igen.) Det drejer sig dog om små risiko-procenter.

Håber, du kan træffe et valg efter disse oplysninger, men dit brok lyder til at være så generende, at det hæmmer dig i hverdagen.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Seniorforsker Dr.med. et ph.d.  

Sidst opdateret: 09.05.2016




Annonce