Annonce

Jeg mangler disciplin! Hvad er der galt med mig?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Mit problem er ret vanskeligt.

Før jeg går videre vil jeg starte med at definere mig selv som type. Jeg er en klog pige, der altid har haft det nemt i skolen. Jeg er et rodehoved, der ligegyldig hvad jeg gør, er omgivet af tøj der er smidt på gulvet og sure strømper der ligger og flyder. På trods min mors rengøringsvanvid, er det alligevel lykkedes mig at være sådan hele livet.

Som barn dyrkede jeg en masse sport, men er nu som voksen (jeg er 23 år) en "periodedyrker", det vil sige, at jeg ikke dyrker regelmæssig sport, men jeg løber en tur i ny og næ.

Mit problem er, at jeg har lagt mærke til, at hvis der er en smutvej, så tager jeg den! Det er ligegyldigt hvad det drejer sig om. Laver jeg en tidsplan, så bryder jeg den. Ligemeget HVAD, kan jeg garantere dig, at jeg kommer for sent - og sker det en sjælden gang jeg ikke gør - så er jeg der alt for tidligt.

Jeg er i så stor mangel af disciplin og lyst, at jeg hellere vil sidde i fem timer og stirre ind i en væg, end at tage min computer frem og lave en opgave, der måske maksimalt tager en time at lave. Jeg orker ingenting! Jeg har prøvet ALT!

Jeg er gået så vidt at jeg har anskaffet mig ADHD medicin (trods jeg på ingen måde lider af dette), og det virkede også i starten. Men min dovenskab er taget så langt ud, at trods jeg nogengange har uppet min dosis til to piller på en gang, kan jeg STADIG ofte ikke tage mig sammen. Det eneste der er i mig er snak om drømme jeg aldrig får forfulgt - jeg kan knap nok overskue at bære et mælkeglas ud fra mit værelse. Og tro mig, det er ikke blot en periode, det er den jeg er! Mit spørgsmål lyder bare - findes der andre som mig?!

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Tak for din mail i hvilken du beskriver dig selv som type og dine problemer med at overholde tidsfrister og få udført det, der kræves af dig.

Du fortæller, at du har skaffet dig ADHD medicin i håb om, at det skulle hjælpe, men at effekten har været meget begrænset fraset i starten. Du spørger, om der findes andre som dig. Hertil vil jeg svare: JA! Der findes mange mennesker, der har en ringe eksekutiv funktion. Eksekutiv funktionen beskriver vores evne til at gøre det, vi har besluttet os til at gøre.

Eksempelvis: Når man vågner om morgenen og sidder på sengekanten og kigger over på vasketøjskurven, der er fyldt til bristepunktet, og man ved, at man har en vasketid i dag klokken ti - ja, så er det eksekutiv funktionen som bevirker, at man får tømt vasketøjskurven, sorteret i farver og vaskeprogram, går ned i vaskekælderen, kommer tøjet i maskinen, hælder vaskepulver på og starter maskinen, vender tilbage til vaskekælderen efter en times tid, tømmer maskinen og får tøjet hængt op på tørresnoren/stoppet ind i tørretumbleren.

At have en nedsat eksekutiv funktion er meget hyppigt - faktisk så hyppigt, at der skrives bøger derom. En af de bedste jeg har læst, hedder "Så gør det dog!" - og titlen betegner jo næsten problemet. Den er skrevet af Tanja Lewis og kan lånes på de fleste folkebiblioteker, alternativt købes i boghandlen.

Jeg ved godt, at det jeg beder dig om nu, er netop det du har allersværest ved, nemlig at gøre noget ved problemet - komme i gang. Jeg ved dog også, at bibliotekerne har en ganske fin hjemmeside, så du kan sidde hjemme og bestille bogen fra din computer, så skal du blot hente den på biblioteket, når den er klar og så begynde at læse.

Jeg håber, at du får det gjort. Jeg er nemlig sikker på, at du godt kan - og at du godt kan hjælpes og derved ændre den negative effekt som den nedsatte eksekutiv funktion har på din tilværelse. Og det som skal motivere dig, er, at du er så træt af at komme for sent, så træt af rodet omkring dig, så træt af, at du ikke får lavet opgaverne og så videre, og så videre.

God læselyst

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 07.08.2016
Annonce