Annonce

Er det muligt, at gøre noget ved mine kalveknæ?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg er en pige på 14 år, som har stort set hele mit liv været kalveknæet. Jeg har dog først bemærket det nu, da jeg er begyndt at gå op i min krop og mit udseende.

I skole bliver jeg mobbet med at jeg går mærkeligt, da mine knæ går indad. Udover at det påvirker mig udseendesmæssigt, så har jeg også ofte ondt i mine knæ.

Smerten kommer typisk når jeg går, cykler, løber eller går op ad trapper. Jeg har ikke smerter hver dag, og det kan godt gå en uge eller to før det kommer igen. Jeg spiller også badminton, men jeg tror ikke at smerten kommer af at jeg overbelaster mit knæ.

Jeg går lidt og tænker på om man kan lave øvelser, så ens knæ kan blive normalt igen, eller om man måske kan få opereret ens knæ lige? Håber at jeg kan få nogle svar på mit problem

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Du har et problem, du i virkeligheden deler med rigtig mange piger.

Stillingen i dine knæ er med til at give dig en øget belastning på din knæskal når du er aktiv. Dette giver ofte smerter i de situationer som du beskriver. Det er også typisk at der kan være perioder hvor det ikke gør ondt.

Om du er kalveknæet, kun på grund af stillingen i dine knæ, eller om du også "vipper ind" på dine ankler, kan jeg ikke afgøre ud fra brevet. I så fald ville du måske have glæde af et indlæg i dine sko. Stillingen i dine hofte kan også have betydning.

Om du kan skal opereres, er umuligt at svare på uden at have undersøgt dig. Det kan godt lade sig gøre at operere, men oftest er det ikke nødvendigt. Måske du vil have gavn af fysioterapi/træning med specielle øvelser.

Du bliver nødt til at kontakte din læge angående problemet. Din læge vil sandsynligvis henvise dig til en ortopædkirurg som er specialist på området.

Der er hjælp at hente, enten på den ene eller den anden måde

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædi og idrætskirurgi

Sidst opdateret: 09.12.2016
Annonce