Annonce

Afholdenhed har givet mig problemer med at genopstarte mit sexliv

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg er en kvinde på 53 år der kun har haft sex 4 gange og senest for 25 år siden.

Jeg haft angst og depression i mange år - siden tidlig ungdom faktisk.

Jeg er nu i et længerevarende psykoterapi forløb hos en rigtig god psykolog, hvor vi bl.a. har snakket om min ensomhed.

Jeg er nu så småt ved at få lyst til at få en kæreste. Jeg synes imidlertid at det vil være ualmindeligt pinligt hvis der skulle opstå besværligheder ved et evt. samleje. Derfor har jeg købt en dildo (en der er i normalstørrelse).

Jeg har nu forsøgt mig 2 gange, men det gør ret ondt og jeg bløder. Har læst mig frem til at man ikke danner en mødom igen, så det kan det jo ikke være, da jeg har haft sex som ung.

En ting er at det bløder når jeg prøver, men det bløder lidt i op til 2 dage efter. Det er ikke lykkedes mig at få dildoen mere end et par cm. ind i skeden.

Kan jeg få et råd til hvad jeg kan gøre?

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Det er godt at fornemme, at mange års tung vandring gennem depression og ensomhed ser ud til at lettes. At du har fundet et menneske, som professionelt kan føre dig ud i lyset med nyt mod på livet.

Og som du beskriver det, ser du ud til at have lyst til nu at dele livet med et andet menneske. Du er “så småt ved at få lyst til en kæreste”.

Dine seksuelle erfaringer ligger mange år tilbage. Du fortæller ikke, om de var båret af lyst. Ej heller om de var en succes, eller om der den gang var problemer med at gennemføre et samleje. Og du fortæller heller ikke noget om, hvordan de sidste 25 år er forløbet på det seksuelle område. Om depression og sygdom har fjernet al lyst og trang - eller om du hele tiden gennem årene har haft seksuelle lyster?

Du er 53 år gammel og er måske kommet i overgangsalderen. Eller måske er dine menstruationer sluttet for mange år siden?

Alt dette er betydning, når man skal tænke på dig som et helt og normalt menneske. Men jeg tror godt, jeg kan svare på dit spørgsmål, uden at kende dine baggrunde.

Jeg kan godt forstå dit ønske om at få en form for sikkerhed for, at dit underliv stadig er i stand tll at klare almindelig seksuel udfoldelse med samleje, inden du forsøger dig igen.

Dit behjertede forsøg med en dildoen har jo ikke været nogen succes og giver dig i hvert fald ingen sikkerhed for eller mod på at forsøge på ny.

Men selvfølgelig kan du finde ud af det, og den bedste måde at få det afklaret på, er ved at tale med din læge om det. Eller ved at bede din læge om henvisning til en gynækolog. En erfaren læge vil nænsomt kunne afklare, om den naturlige adgang til skeden og underlivet som helhed er i orden.

Og hvis det viser sig, at der er adgangshindring, at slimhinderne i skridtet og skeden er skrøbelige, at skedeindgangen er snæver - for at nævne nogle mulige forklaringer - så vil der være hjælp at hente. Når det så er afklaret, og du ved, at “du kan”, hvis du har lyst, kommer selvfølgelig det næste store og ret afgørende: at finde en kæreste, du har lyst til at være sammen med. Men der er måske allerede én, der venter på dig i kulissen?

Og når det så er kommet så vidt, og han og du lært hinanden godt og fortroligt at kende, er det naturligt, at du fortæller ham om dine overvejelser og tanker og enes om nænsomhed og forsigtighed fra starten. En sådan åbenhed fra din side vil kun styrke indbyrdes fortrolighed og varme følelser. Lad hede kys og kram, nærhed og kæleri og masser af god tid være en god indledning på det fysiske samvær i begyndelsen, og vent med det egentlige samleje til du føler, at du er helt parat i situationen. Stop op og vent, hvis det ikke lige lykkes ved første forsøg. Næste - eller næste gang igen skal det nok gå godt.

Nu, hvor livet begynder at åbne sig for dig, skal du holde fast. og du skal hole fast i dine professionelle hjælpere, så længe du har mulighed for det.

Og som Piet Hein sagde: Husk at elske, mens du tør det, og husk at leve, mens du gør det!

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 23.01.2017




Annonce