Annonce

Hvad gør jeg ved min hoftecyste?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg har haft ondt i min hofte i 1,5 år.

Det er blevet værre og værre og jeg er begyndt at humpe meget. Jeg opsøgte læge i efteråret og fik taget røntgen og blev MRscannet på Århus Universitets Hospital.

På hofteambulatoriet viste de mig billederne og fortalte mig, at jeg har en cyste i min hofte. Den sidder lige over lårbensknoglen, så derfor gør det ondt, når jeg går. Den eneste behandlingsmulighed er en ny hofte.

Jeg har læst lidt om cyster i knogler og kan læse mig frem til, at det normalt ses hos unge mennesker. Vokser det så sammen eller hvad, siden at man ikke ser det hos ældre. Da jeg kun er 52 år, så er det lidt tidligt at få en ny hofte og et stort indgreb, så jeg spurgte lægen om der er noget andet, som jeg kan gøre. Han sagde: at det stod der ikke noget om i hans lærebøger. Men jeg fik en henvisning til Gla:d træning for folk med artrose. Det har jeg trænet 2 gange om ugen i 8 uger. Det har hverken gjort det værre eller bedre

Ved I om der er andre muligheder? Er der noget, som jeg kan spise, som kan stimulere hofteknoglen til at vokse sammen/hele, så der ikke er en cyste mere eller er der andre behandlingsmuligheder? Skal jeg skåne hofte og ikke gå og løbe eller? Hvor kan jeg finde noget mere om det? Er der en støtteforening? Er der nogle alternative behandlingsmetoder?

Jeg glæder mig til at læse jeres svar.

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Cyster i knoglerne er meget almindelige, nogle "kalker til" med alderen og andre forbliver.

Det er som regel ikke noget problem med cyster. Hvis de sidder væk fra overfladen på knoglen , er de som regel uden symptomer. Men som jeg forstår din beskrivelse, tænker jeg at cysten sidder lige "under loftet" i din hofteskål. Derved er der en ret tynd knogleskal som dækker over cysten.

Dette bevirker at knogle-overfladen kan bevæge sig når du støtter ned på benet og dermed får du smerter. Nogle gange kan man fylde en cyste op med knoglevæv og håbe på det heler.

Det er lidt svært at gøre i et hofteled.

Jeg tror til gengæld ikke på at GLAD træning har nogen som helst indvirkning på belastningssmerterne. Når det så er sagt, er det altid en fordel at have en god muskulatur omkring sine led

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædi og idrætskirurgi

Sidst opdateret: 26.04.2017
Annonce