Annonce

Hvad kan være årsagen til min datters vandladningsproblemer

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Min datter fik et smerteslagtilfælde og feber, nogle dage før havde hun klæget over hovedpine, i okt. 2016, hvor vi tog til vagtlægen, fordi vi troede at det var blærebetændelse, som hun havde året før og med meget synligt blod i urinen, men vagtlægen tog en lille priktest i fingeren, og et urinstiks, og det eneste hun kunne se var at det var blod i urinen.

Så hun sendte urinen til en videre undersøgelse, og der viste det at der kun var blod i. Efter det har hendes urin været 2 gange mere til videre undersøgelse, hvor de også kun kunne finde blod.

Hun har også været til blodprøver for nyrer og urinveje, men alt har vist sig til at være normalt, så blev vi sent til en ultralyd undersøgelse, hvor de ikke kunne se noget, der sagde lægen at der var 10 % av befolkningen der havde uforklaret blod i urinen, og det blev ikke undersøgt videre.

Efter det har jeg sagt til mig selv at alt er ok, men inden i ved jeg at det ikke passer. Min datter har haft lige siden og har stadig blod i urinen (usynligt, det har det været hele tiden), hovedpine, meget træt, kastet op 1 gang (uden forklaring), hun har ikke feber, men klager over smerter i maven ofte og nogle gange råber hun og trækker sig sammen og så går det over igen. Ud over dette kan hun ikke længere holde på vandet (uanset hvor meget hun drikker), hun havde været bleefri i over 1 år om dagen, og ca. 3-4 mdr. om natten (uden uheld), men efter smerteslagtilfælde tisser hun ca. 14+ gange om døgnet, så hun kom i bleen igen.

Udover disse ting, drikker hun godt, hun spiser meget lidt (det har hun gjort siden hun var 1 år), glad og leger (når hun ikke har mange smerter) og sover fint nok (vågner nogle gange, når eksemet klør).

Jeg er meget bekymret for min datter, er der andre mulige undersøgelser? eller er det muligt at det kunne være noget helt andet der gør at min datter har det sådan?

Håber på at du kan give mig et svar

Venlig hilsen fra

"En meget bekymret mor"

Svar:

Kære "En meget bekymret mor"

Den hyppigste årsag til blod i urinen er urinvejsinfektion som ledsages af symptomer i form af bla. smerter ved vandladning, hyppige vandladninger mv. Typisk vil urin stixen også give udslag på andre parametre (evt. hvide blodlegemer og nitrit).

Urin med blod som man ikke kan se med det blotte øje kaldes mikroskopisk hæmaturi. Dette ses hos ca. 1 % af alle i øvrigt raske børn. Mikroskopisk hæmaturi ses også ifm. feber eller fysisk anstrengelse. Man gør ikke videre ved mikroskopisk hæmaturi medmindre det fortsætter over længere tid, ledsages af æggehvidestoffer/proteiner i urinen eller giver mistanke om sygdom i øvrigt.

Urin med blod som man kan se med det blotte øje kaldes makroskopisk hæmaturi. Dette skal altid udredes nærmere.

Hvis et barn har været blefrit i mere end 6 måneder og nu har vandlandning mere en 14 gange i døgnet skal man kontakte sin læge da det kan være tegn på sukkersyge.

Det er meget vigtigt at man kontakter sin praktiserende læge når man har en bekymring omkring sine børn. Er man bekymret for en helt konkret sygdom bør man nævne denne for lægen. Herefter vil lægen kunne afgøre om sygdommen helt kan udelukkes eller man eventuelt skal igennem videre udredning.

mvh

Ole Wadschier

Kommende speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 26.04.2017




Annonce