Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Børnesygdomme

Børneorm

Børneorm rammer ofte børn og symptomer er kløe ved endetarmsåbningen. Behandling er en ormekur på recept som tages af hele familien, både børn og voksne.


Opdateret: 6. December 2023

Fakta om børneorm

 • Børneorm er en infektion med små trådlignende orme.
 • Symptomerne er kløe omkring endetarmsåbningen, søvnbesvær og natlig uro.
 • Børneorm rammer både børn og voksne.
 • Børneorm behandles med ormekur af alle i husstanden.

Hvad er børneorm?

Børneorm er små trådlignende orme, der er cirka en centimeter lange. Æggene er aflange, men kan ikke ses med det blotte øje. Børneorm er den mest almindelige ormeinfektion i Danmark.

Børneorm

Navnet snyder lidt, for selvom det oftest er børn, som har børneorm, kan voksne også sagtens få dem. Behandlingen er den samme til både børn og voksne.

Hvordan smitter børneorm?

Børneorm smitter fra menneske til menneske. Æg kan overleve i støv og lignende i flere uger. Smitten sker især gennem hænder, legetøj og toiletbræt.Børn i daginstitutioner smitter let hinanden. Og hvis et medlem i en familie får børneorm, spreder det sig hyppigt til de øvrige familiemedlemmer.

Hvornår smitter børneorm?

Man smitter fra 2 uger efter, man er blevet smittet, og indtil man får behandling. Behandlingen skal dog gentages

Hvornår smitter børneorm ikke mere?

Når man får behandling. Men vær opmærksom på, at det kun er de levende orm der dræbes af behandlingen. Æggene overlever. Derfor skal behandlingen gentages, så alle æg der udklækkes også elimeneres. Man kan derfor også smitte under behandlingen efterhånden som æggene udklækkes, men smittefaren aftager.

Børneorm og institution

Barnet skal være sat i behandling, inden det kommer i daginstitution.

Derefter må barnet gerne komme i daginstitution, selvom det har børneorm, men personalet skal vide besked, så man kan undgå smitte til de andre børn.

Symptomer på børneorm

 • Kløe omkring endetarmsåbningen, typisk om natten og under den varme dyne.
 • Søvnbesvær og natlig uro.
 • Hos piger og kvinder kan det brede sig til skedekatar.

Symptomerne er ikke alvorlige, men ofte ret generende. Forældre opdager tit børneorm ved, at de ser små (det vil sige cirka en centimeter lange), tråd-tynde orm omkring barnets endetarmsåbning eller i barnets afføring.

Hvis flere familiemedlemmer er smittet, skal de behandles samme dag.

Størrelsen på børneorm

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Diagnosen stilles på baggrund af sygehistorien og eventuelt ved at iagttage og undersøge området omkring endetarmsåbningen. I nogle tilfælde vil man tage en prøve fra endetarmsåbningen og sende den til undersøgelse på sygehuset. Det foregår rent praktisk ved, at man med tape på en træspatel laver et let tryk ved endetarmsåbningen. På den måde forsøger man at fange ormene og/eller deres æg.

Behandling af børneorm?

Behandling:

 • Ormekur (mebendazol).Fås på recept

Medicinen skal gives tre gange med to ugers mellemrum. Dette da det kun er de levende orm der dræbes af medicinen - og ikke æggene. Dvs. æggene kan overleve behandlingen, men når de udklækkes får man næste interval af medicinen hvorved de dør og denne gentages en tredje gang.

Ormekuren gives til alle i husstanden samtidigt, dog behandler man kun børn under 1 år i nogle tilfælde.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvad kan man selv gøre?

 • Bad om morgenen for at fjerne æg og orm omkring endetarmen.
 • Grundig håndvask. Det er vigtigt, at alle i familien - det vil sige både børn og voksne - vasker hænderne grundigt efter hvert toiletbesøg og før hvert måltid.Skifte sengetøj og undertøj hyppigt, specielt 7-10 dage efter behandlingen.
 • Tøjet vaskes på minimum 60 grader.
 • Korte negle, da ormene kan gemme sig under lange negle.
 • Grundig rengøring i boligen , specielt i soveværelset. Spis ikke mad i soveværelset.

Se her, hvordan du vasker dine hænder korrekt.

Udsigt for fremtiden

Børneorm er ufarligt, men smitter let og er meget generende. Man bør derfor ved mistanke søge læge, så man kan komme i behandling. Desuden er det vigtigt at være særlig omhyggelig med hygiejnen, hvis man har børneorm.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.